Muzej Stara Hercegovina: Bogata istorija Foče u 3D verziji

14.09.2015.

Muzej u Foci

FOČA – Fočaci bi od naredne godine mogli pogledati bogatu istoriju Foče u 3D verziji, ali i da se na virtuelan način upoznaju, uz pomoć digitalne tehnologije pametnih telefona i tablet uređaja, sa istorijom samog grada i mjestima koja predstavljaju bogato kulturno-istorijsko nasljeđe stanovništva u periodu od 15. do 20. vijeka.

To bi trebalo da omogući multimedijalni projekat “Foča – grad memorijalni projekat”, koji realizuje Agencija “Milšmedija” sa sjedištem u Berlinu u saradnji sa opštinom Foča i Muzejom “Stara Hercegovina”.

Direktor Agencije “Milšmedija” Milan Miletić kaže da projekat predstavlja inovativan izložbeni koncept koji će građanima Foče, ali i svima onima koji dolaze u ovu lokalnu zajednicu, omogućiti da se bolje upoznaju sa njenim bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem.

– Cilj je očuvanje i brendiranje kulturnog i istorijskog blaga Foče, ali i moderan i progresivan brending ovog grada i ovog kraja. Ide se u multimedijalne vode, odnosno prikazivanje arhivske građe pomoću pametnih telefona i tablet uređaja, koji se sve više koriste i na ovaj zanimljiv način biće prikazano bogatstvo života Foče u jednom specijalnom audiovizuelnom obliku – najavljuje Miletić, koji je i koordinator projekta.

Svi koji žele moći će “skinuti” aplikaciju pomoću koje će moći pogledati različite teme iz prošlosti, poznate ličnosti, arhitektonske specijalitete Foče i saznaju još više kroz slike, video-zapise i tekstove.

Projekat podrazumijeva i digitalno unapređenje postojeće izložbe “Foča u prošlosti” u Muzeju “Stara Hercegovina”, postavljanje veb stranice gdje bi se posjetioci mogli informisati o projektu, ali i o istoriji Foče putem mobilnih aplikacija.

– Nadam se da ćemo uspjeti da napravimo u okviru Muzeja i jednu bogatu izložbu koja će biti multimedijalna, a biće postavljena i maketa Foče gdje će se u 3D obliku moći vidjeti sva značajna zdanja Foče, dakle, jedna virtuelna rekonstrukcija značajnog istorijskog nasljeđa grada Foče. Nadamo se da će ova izložba privući ne samo Fočake, već i sve one koji su porijeklom iz Foče, a danas žive širom svijeta, kao i brojne turiste – rekao je Miletić.

U Muzeju “Stara Hercegovina” pozdravljaju ovu ideju.

– Ovo je trend koji se prati u svijetu i u okruženju. Multimedijalna izložba je nešto sasvim novo za naš grad, na taj način bismo privukli brojne mlade sugrađane u Muzej. Danas živimo u vremenu koje zahtijeva pametne telefone, pa zašto ne bismo iskoristili priliku da i putem moderne tehnologije upoznamo sve naše sugrađane o istoriji našeg grada, kulturnim znamenitostima, građevinama, značajnim ličnostima i ostalim stvarima koje su obilježile naš grad – rekla je direktor Muzeja Branka Dragičević.

Vrijednost projekta je oko 50.000 evra, a u finansiranju učestvovalo bi više međunarodnih i državnih institucija i organizacija. Ukoliko projekat dobije zeleno svjetlo, prve aktivnosti krenule bi početkom naredne godine, a inovativna izložba bila bi postavljena u maju u okviru obilježavanja šest decenija Muzeja “Stara Hercegovina”.