Naredne subote na Crkvinama kod Rogatice

24.09.2015.

Rogatica  Nova crkva na Crkvinama

OSVEĆENjE HRAMA SVETOG JOVBANA KRSTITELjA

ROGATICA – Novoizgrađeni hram Svetog Jovana Krstitelja, koji je podignut na lokalitetu Crkvine, na obroncima Devetaka i Vidove Gore a između sela Babljak, Rađevići i Beheći, 25 kilometara od Rogatice, biće osvećen naredne subote, 26. ovog mjeseca.

Osvećenje će obaviti Njegovo preosveštenstvo episkop Zahumskohercegovački Grigorije, a tim povodom počev od 8,30 časova održaće se sveta arhijerejska liturgija, prigodan kulturno-umjetnički program i narodno veselje.

Hram na Crkvinama, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva mitropolita dabrbosanskog Nikolaja, počet je sa izgradnjom na Ivanjdan, 7. jula 2008. godine dobrovoljnim prilozima vjernika ovog kraja i vjernih ljudi širom svijeta.

Za mjesto gradnje odabran je lokalitet gdje je, prema predanju, u prvoj polovini 13. vijeka bila crkva zadušnica kralja Dragutina i njegovog brata Milutina, sinova Stjepana Nemanjića i Jelene Anžujske, koju su srušili Turci nakon porobljavanja ovih krajeva.

Nova svetinja, sa oko 100 kvadrata korisnog prostora, na Crkvinama, čije temelje je osvetio mitreopolit Nikolaj, predstavlja pravo remek djelo. Projekat je uradio arhitekta iz Rogatice Zoran Čarkić i hram ima oblik krsta na čijem zapadnom kraku je glavni ulaz, na istočnom oltar, a južni i sjeversni krakovi su konhe i sporedni ulazi, odnosno izlazi. U sredini je naos kao prostor za okupljanje vjernika, rekao je zamjenik predsjednika Organizacionog odbora za izgradnju crkve Dragiša Jovičić.