NP „Sutjeska“: Od tranzitne destinacije do konačnog odredišta stranaca

02.09.2015.

NP Sutjeska

FOČA – Veličanstvena ljepota Sutjeske od početka turističke sezone privukla je na hiljade turista, od kojih je većina iz dalekih evropskih i svjetskih zemalja. Više od 6 500 noćenja i 15 000 turista koji su prošli kroz park, među kojima je 60 odsto mladih, dosadašnja je slika ljetne turističke sezone na Tjentištu. Do kraja sezone broj će biti daleko veći, jer je sve više zainteresovanih za ovaj ubavi svijet prirodne cjeline od izuzetnog značaja.

Nacionalni park ‘Sutjeska’ u Foči konačno bi mogao da zauzme svoje pravo mjesto-vodeću turističku destinaciju na širem području BiH, ističu u rukovodstvu Parka. Već sada zadovoljno trljaju ruke, jer od kraja aprila pa sve do kraja avgusta gosti se samo smjenjuju.

-Dosadašnja posjeta oborila je sve rekorde u poslijeratnom periodu, zadovoljni smo, turisti dolaze iz cijelog svijeta. Prosječan boravak turista je dva i po dana, većina ih ostaje i dan duže, prije svega u hotelskom smještaju , hotel Mladost i paviljoni, a sve veća je zainteresovanost stranaca za boravak u objektima koji se nalaze van urbanog dijela parka, kolibe na Prijevoru, lovačke kuće, bungalovi-navodi za Radio Foča, Zoran Čančar, direktor NP “Sutjeska”.

Sutjeska je ovog ljeta bila domaćin i poznatima i manje poznatima. Omladini ponajviše. I to iz cijele bivše Jugoslavije. Banjalučka univerzijada, šumarijada, festival za mlade OK fest, penološke igre, likovna kolonija, samo su neke od brojnih manifestacija koje su se smjenjivale na Tjentištu. Posebne ambijetalne vrijednosti parka privukle su proslavljenog režisera Emira Kusturicu da upotpuni kadrove za filmsko ostvarenje “Na mliječnom putu”, a brazilska grupa Fresno inspirisana kulturno-istorijskim vrijednostima Sutjeske snimila je nedavno spot na ovoj lokaciji.

Ostale vrijednosti Sutjske privukle su brojne Njemce, Belgijance, Francuze, Holanđane, Italijane, Engleze koji su postali stalni gosti parka. I svi ostaju očarani, ističe Čančar.

-Imali smo nedavno posjetu grupe turista iz Dalmacije, zatim grupu studenata Šumarskog fakulteta iz Njemačke sa profesorima, koji su preko naših poznanika došli i obišli sve vrijednosti našeg parka. Pri polasku su svi iskazali želju da se vrate, a medijima u Njemačkoj ispričali su da su oduševljeni Sutjeskom-ističe Čančar.

Iako su sa prostora egzotičnog Brazila, članovi benda “Fresno” rado daju primat netaknutoj prirodi ovog kraja.

-Nama se više sviđa ovakav ambijent i ova vrsta prirode, zato što je nataktnuta, posebna, očuvana. Ovde je sve tako, a za razliku od Brazila gdje da biste došli do sličnih krajeva, morate jako puno da putujete i tražite, jer je svugdje jako puno ljudi-kaže za Lukas Silveira, pjevač grupe “Fresno”.

Sutjeska i njeni turistički potencijali, Zelengora, Maglić, prašuma Perućica odavno su konačno odredište, a ne samo svratište brojnih Slovenaca. Među njima i turista Vlado Ložaj, koji je uživao u ljepotama planine Zelengora, koja s pravom nosi epitet najljepše među planinama ovog kraja.

– Oduševljeni smo prirodom i gostoprimstvom ljudi, bili smo i na Pješčanim piramidama kod Miljevine, a Nacionalni park „Sutjeska“ i ova ljepotica Zelengora zaista su impresivni- kaže Ložaj.

Ogromna zainteresovanost domaćih i stranih turista za boravak u NP “Sutjeska”, sve veći broj noćenja, potencijali za sve vrste turizma, od avanturističkog preko sportskog, pokazali su da je 220 ležajeva kojima trenutno raspolaže par nedovoljno, a da je infrastrukturi neophodno ulaganje Proširenje smještajnog kapaciteta parka, ističe direktor Čančar, biće prioritet za naredni period na kojem će raditi uz saradnju sa resornim ministarstvima, Vladom RS, oslanjajući se na mogućnost iskorišćavanja sredstava putem IPA fondova.

Foču znaju po Tjentištu

Brojni turisti zahvaljujući Sutjesci i Tjentištu detaljnije su se upoznali sa bogatom istorijom Foče i svim njenim vrijednostima. Čančar priča da mu poznanici, ali i stranci često postavljaju pitanje: „Je li Foča kod Tjentišta?“

-Nedavno mi je i prijatelj, koji je dugogodišnji poznati sportski radnik, a koji je bio kod rodbine u Puli pričao da su ga pitali „gdje je Foča i da li je to kod Tjentišta“. Hrvati su inače česti naši gosti, a među njima su sve brojniji oni koji su poštovaoci tekovina NOB-a-priča za Radio Foča Čančar.