Posljedice suše u Rogatici

01.09.2015.

Presusila Zepa

RIJEKA ŽEPA NA IZDISAJU

ROGATICA – Rijeka Žepa, kojoj je tek Ivo Andrić pišući svoje antologijsko djelo „Most na Žepi“ dao ime, jer se do tada zvala samo rijeka, u Žepu dolazi iz šuma Drenovca i nadmorske visine od 894 metra, ima vodotok dužine 12 kilometara. Teče kanjonom i kamenitim terenom i nikad se ne muti. U Drinu se uliva ispod sela Slap na nadmorskoj visini od 218 metara.

Nedaleko od sela Žepa, po kome se zove cijeli ovaj kraj rogatičke opštine, na ovoj maloj rijeci podignut je izmješteni Andrićev most na Žepi.

Zbog suše koja već dugo vlada ovim krajem rijeka Žepa u gornjem dijelu vodotoka skoro je presušila. Da nije vode iz vrela na istoimenom lokalitetu, ispod poznatog mosta na Žepi ovih dana bilo bi suvo jer je rijeka na izdisaju. To se vidi i na fotografijama koje donosimo.

Nermin Kulovac, zaposlen u mjesnoj kancelariji Administrativne službe opštine Rogatica, reče da je slično bilo i 2012. i možda još jedne poslijeratne godine. To će sigurno imati odraza na biljni i životinjski svijet u rijeci i oko nje. Na gornjem dijelu vodotoka sve do Stopa i Vrela uopšte više nema života, dok je u donjem dijelu do ušća u Drinu drugačija situacija. Popravljaju je vode iz vrela u istoimenom selu koje se nalazi na ulazu u Žepu sa Brezove Ravni i boričkog kraja.