Proslavljen praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina

21.09.2015.

Mala Gospjina u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – U Liturgijskom sabranju i prazničnoj radosti jutros je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, proslavljen praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina. U hramu ispunjenom vjernicima, Svetu Liturgiju služio je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

U Pravoslavnoj hrišćanskoj vjeri ovo je jedan od najradosnijih praznika. Rođenje Presvete Bogorodice, kao i Rođenje Gospoda Isusa Hrista- Božić i Rođenje Svetog Jovana Krstitelja – Ivandan, su jedina tri rođendana koje duhovno, molitveno i liturgijski obilježava i proslavlja Pravoslavna crkva. Kod svih drugih svetitelja praznuje se uspomena na njihovo predstavljenje, mučeničku smrt i odlazak iz ovog privremenog svijeta u vječni i neprolazni život.

Zašto se posebno radujemo rođenju Presvete Bogorodice, Maloj Gospojini? Najprije zato, što je Ona od Boga isprošena i izabrana. Sveti pravedni Joakim i Ana, roditelji Marijini, bili su u dubokoj starosti, ali nisu imali djece. Živjeli su pobožno i bogougodno, no od strane jevreja često su ponižavani, upravo zbog svoje bezdjetnosti. Neprestano su se molili Bogu i čvrsto vjervali da će im Bog podariti dijete. I Bog im podari te rodiše Prečistu i Preblagoslovenu Djevu Mariju, Onu koja je rodila Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista. Najprije biva manje čudo da stari i bezdjetni roditelji rađaju Prečistu Djevu, a Ona postaje Bogorodica i rađa Bogočovjeka Hrista.

Mala Gospjina u Cajnicu (2)

Mala Gospojina ili praznik Rođenja Prsvete Bogorodice posebno se svečano slavi u Čajniču. Istorijske činjenice, dokumenti i bogoslužbene knjige potvrđuju da se Presveta Bogorodica sedam vjekova molitveno proslavlja u Čajniču. Posebno se sa radošću ovaj praznik dočekuje s kraja 16. vijeka, od 1594. godine, kada je u Čajniče donešena čudotvorna ikona Majke Božije Čajnička Krasnica.

Iz novije istorije, mnogi još uvijek pamte, osvećenje obnovljenog hrama na Malu Gospojinu 21. septembra 1959. godine. Tada se u malo Čajniče sabrao narod sa svih strana, a osvećenje obnovljenog hrama obavio je Njegova Svetost Patrijarh Srpski German. To je u tom dobu bila jedna od najvećih duhovnih manifestacija i sabranja srpskog pravoslavnog roda.

Bog je svojom milošću podario, a Majka Božja izabrala, da čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Čajnička Krasnica bude čuvana u našem hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. Kao i svake godine i danas se sabrao vjerni narod da se ikoni Krasnici pokloni i pomoli se Bogu i Bogorodici za zdravlje svoje i svojih bližnjih. Mnogi blagodare Gospodu na ozdravljenju pred Čudotvorkom Čajničkom, a mnogi se mole za zdravlje, blagoslov i spasenje.

Mala Gospjina u Cajnicu (3)

Danom Rođenja Presvete Bogorodice u mnogim mestima obilježava sa održavanjem svetkovina i sabora, pa se tako i u Čajniču od davnina usred grada, danonoćno uz molitvu, ali i igru i pjesmu dočekuje i ispraća Mala Gospojina. Molimo stoga pravoslavne Srbe, naše čestite domaćine i vjernike da dostojanstveno proslavljamo praznike kako dolikuje potomcima Svetoga Save, onako kako su naši stari i naši preci proslavljali molitveno, radosno, skromno i dostojanstveno. Posebno apelujemo na omladinu da budu umjereni u svemu jer su tako učili iz pravoslavne vjeronauke, a roditelji da se staraju o djeci. Da svi sledimo primjer Presvete Bogorodice u molitvi, pobožnosti, skromnosti, trpljenju, poslušnosti i svim onim hrišćanskim osobinama i vrlinama kojima je kao prebogata riznica zračila Djeva Marija

Pomozi nam Majko Božja svojim molitvama. Zaštiti nas svojim Pokrovom. Iscjeli i ozdravi od svih nemoći, nevolja, bolesti i zla ovoga svijeta ikonom Tvojom Čajničkom Krasnicom. Presveta Bogorodice spasi nas!