Svečano otvoren prvi Matični zasad maline u Republici Srpskoj

02.09.2015.

presjecanje-vrpce maline u RUdom

RUDO – U nedelju 30. avgusta u prostorijama Poljoprivredne zadruge „Uvac-Rudo“ održana je redovna Skupština i svečana ceremonija otvaranja prvog Matičnog zasada maline u Republici Srpskoj.

Oko 80 članova Zadruge učestvovalo je u radu Skupštine, tokom koje su između ostalog, razmatrani i usvojeni: finansijski izvještaj za 2014. godinu, Izvještaj o otkupu maline u 2015. godini i Plan aktivnosti PZ „Uvac-Rudo“ za naredni period.

Nakon završetka sjednice, presjecanjem vrpce od strane načelnika opštine Rudo, Rata Rajaka i predstavnika „Sirogojno“ kompanije, Rada Ljubojevića svečano je otvoren Matični zasad maline u Uvcu.

Podršku prvoj inicijativi, ovakvog tipa, svojim prisustvom pružili su i Tanja Borovčanin i Dragan Bejatović ispred Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS, prof. dr Kulina Mirko i Doc. dr Grujica Vico i mr Mirjana Radović ispred Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo i dr Branko Popović ispred Instituta za voćarstvo Čačak.

Prema riječima Mirka Mijuškovića, Matični zasad maline PZ „Uvac-Rudo“, prvi je zasad maline, ovakvog tipa, koji je osnovan u Republici Srpskoj. Trenutno zasad broji 14.200 kvalitetnih sadnica koje su uvezene iz Švajcarske.

Matični zasad će omogućiti da se proizvodnja maline podigne na viši nivo i da se budućim proizvođačima maline obezbjedi certifikovan, zdrav i sortno čist sadni materijal.

Pored kvalitetnih sadnica, Zadruga je razvila je i model „Programsko upravljanje uzgoja maline“ kroz koji se obezbjeđuje stručna i logistička podrške zadrugarima, što doprinosi boljem kavlitetu i većem prinosu maline. Prednost ovog pristupa je u tome što on omogućava da svi koji žele da rade, čak i oni bez ikakvog znanja o uzgoju maline, uz podršku Zadruge mogu započeti i uspješno se baviti uzgojem maline.

Zasad je podignut uz finansijsku podršku Jedinice za koordinaciju pomoći-Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS i Opštine Rudo, a uz podršku „Sirogojno“ Kompanije uvezen je kvalitetan sadni materijal iz Švajcarske.