Za Andrićgrad predložena izrada zoning plana

06.09.2015.

Andricgrad-panorama

ANDRIĆGRAD – Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatraće na narednoj redovnoj sjednici Prijedlog odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene za “Andrićgrad” u Višegradu i to po skraćenom postupku.

Zahtjev za izradu ovog plana uputilo je privredno društvo “Andrićgrad”, prije dva mjeseca.

Vlada RS je još 2011. donijela Rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korišćenje zemljišta za izgradnju naselja “Andrićgrad” u opštini Višegrad, a zoning plan područja posebne namjene “Andrićgradu” važio bi u periodu od deset godina.

Planom je obuhvaćeno područje utvrđeno idejnim projektom, kojeg je izradilo ovlašteno pravno lice, navodi se u odluci koju je Vlada RS-a predložila na usvajanje parlamentarcima.

Uz zahtjev je dostavljeno i rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korišćenje zemljišta za izgradnju naselja “Andrićgrad” u opštini Višegrad.

Odredbom Zakona o uređenju prostora i građenju RS-a propisano je da se, izuzetno, za izgradnju kompleksnih infrastrukturnih, industrijskih i sličnih objekata za koje je utvrđen opšti interes, može izraditi i donijeti zoning plan po skraćenom postupku, a na osnovu odluke Narodne skupštine RS.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana RS do 2025. godine “Andrićgrad” je planiran kao dio posebne turističke destinacije višegradskog turističkog područja, koje je definisano kao područje prvog ranga, odnosno kao područje velikih turističkih potencijala, stoji u predloženoj odluci.

Cilj donošenja planskog akta je, takođe, kako se dodaje, usklađivanje sa izmjenama i dopunama Prostornog plana RS do 2025. godine i odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju te Zakonom o zaštiti prirode i drugim posebnim propisima.

Vlada RS-a, opština Višegrad i firma “Lotika”, čiji je vlasnik režiser Emir Kusturica, formirali su 2011. godine zajedničko preduzeće za izgradnju “Andrićgrada”, a njegov većinski vlasnik je Kusturica, koji ima 51 odsto udjela, dok je Vladi RS-a i Opštini Višegrad pripalo preostalih 49 odsto kapitala.