Održan koncert baletske škole “Čarobno putovanje kroz igru”

19.10.2015.

Balet u Visegradu

VIŠEGRAD – U Srednjoj školi “Ivo Andrić” u Višegradu večeras je održan koncert pod nazivom “Čarobno putovanje kroz igru” učenika Srednje baletske škole “Lujo Davičo” iz Beograda.

Pomoćnik direktora ove škole Rosa Milić rekla je novinarima da su na koncertu predstavljeni klasičan balet, savremena i narodna igra, što su i tri odsjeka u baletskoj školi.

“Inicijativa za dolazak u Višegrad je i godišnjica rođenja Ive Andrića, a učenici kroz opšte-obrazovnu nastavu uče i čitaju Andrićeva dela”, rekla je Milićeva.

Ona je dodala da veliki broj učenika ove škole nije bio u Višegradu i na ćupriji, te da je to dodatni motiv za koncert u ovom gradu.

Milićeva je rekla da su obišli i Andrićgrad, koji je po njihovom mišljenju fenomenalno uređen, sa odličnim kapacitetima za kulturne djelatnosti.

Ona je pojasnila da Baletska škola u Beogradu traje osam godina i podrazumijeva osnovno obrazovanje, a nakon toga učenici polažu prijemni za srednju Baletsku školu, koja traje četiri godine.

Nastavnik narodne igre Baletske škole “Lujo Davičo” Sofija Đolović rekla je da je Višegrad ovim koncertom dobio kvalitetan koncert učenika, koji će postati profesionalni igrači.

Ona je dodala da su učenici ove škole nagrađivani na različitim manifestacijama na kojima su nastupali.

Direktor Srednje škole “Ivo Andrić” iz Višegrada Đorđe Mršević rekao je da mnoge škole žele da im Višegrad bude domaćin različitih manifestacija.

“U dogovoru sa predstavnicima Baletske škole organizovali smo koncert, koji je oduševio višegradsku publiku”, naveo je Mršević.

On je dodao da ga posebno raduje veliki broj učenika i profesora, koji se odazvao na koncertu.