Sabor u manastiru Presvete Trojice u Ozerkovićima

26.10.2015.

Manastir u Ozerkovicima

ROGATICA – U srcu Romanije, podno Ljubojne, iznikao je skroman, ali predivan manastir Presvete Trojice. Smješten u selu Ozerkovići, na tromeđi triju opština Sokoca, Rogatice i Pala, kao duhovni i molitveni čuvar. Tu gdje je svojevremeno poznati romanijski travar Jovo Mijatović liječio oboljele svojim travama, sada se nalazi duhovno utočište i lječilište svima koji žele zdravlje i svojim dušama i tijelima spasenje. Manastir je posvećen Svetoj Trojici, pa je razumljivo da se o manastirskoj slavi sabira najviše vjernih pod okrilje Presvete Trojice.

U ovoj svetinji ustanovljen je još jedan jesenji sabor, zadnje nedjelje u oktobru, a to je dan kad se u ovoj svetoj obitelji proslavlja čudotvorna ikona Bogorodica Jerusalimska. Tada se u manastiru na molitveni sabor okupljaju i poklonici groba Gospodnjeg i svetinjama grada Jerusalima i okoline, gdje je za života boravio Gospod i Spasitelj naš Isus Hristos. Lijepo je vidjeti kako krivudavim putem pristižu hadžije sa svih strana srpskih zemalja u ovo malo selo. Dolaze tu da se napoje vjerom sa izvora vode žive na svetoj i božamstvenoj liturgiji u ovoj divnoj svetinji, da zajedno ožive sjećanja na prvi ili ponovni odlazak i susret sa svetinjama svete zemlje.

Manastir Presvete Trojice u Ozerkovićima biva im kao mala duhovna oaza od svih opterećenosti briga i zla ovoga svijeta. Ne spasava mjesto nego molitva, stoga se i sabiramo ovdje pod Ljubojnom u ovoj svetoj obitelji, da se napojimo i duhovno okrjepimo duhovnom hranom i pićem. Ovaj sabor ustanovio je Visokopreosvećeni mitropolit dabrobosanski Gospodin G. Nikolaj prije deset godina, kada je iz Jerusalima donio kopiju ikone Bogorodice Jerusalimske.

I ove godine saboru je proslavljen uz prisustvo i molitveno sabranje poklonika i vjernika iz okolnih mjesta Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada, Rogatice, Goražda i Čajniča. Svetu liturgiju služilo je pet sveštenika, a po obavljenom slavskom obredu i akatistu u čast ikone Majke Božije Jerusalimske, propovjedao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević. Sestrinstvo manastira pripremilo je trpezu ljubavi u sali manastirskog konaka. Darodavcima i priložnicima nastojateljica manastira Mati Justina je uručila zahvalnice za djelotvornu ljubav i pomoć koju čine manastiru Presvete trojice u Ozerkovićima.

Sestrinstvo manastira Presvete Trojice