Brazilci objavili spot sa Tjentišta [VIDEO]

06.11.2015.

Brazilci na Tjentistu

FOČA – Popularni brazilski rok-bend “Fresno” objavio je na svom zvaničnom Jutjub-kanalu spot za pjesmu “Probudi se” /Acordar/, koji je u avgustu snimljen na Tjentištu.

Spot u kojem je u centru pažnje spomenik Bitka na Sutjesci, čijom su ljepotom i simbolikom opčinjeni članovi ove grupe, za dva dana ima više od 70.000 pregleda.

Frontmen grupe “Fresno” Lukas Silveira je prilikom snimanja spota izjavio da godinama istražuju spomenik na Sutjesci, koji je postao simbol benda, te da su naučili sve o slavnoj bici iz Drugog svjetskog rata.

“Spomenik je simbol traženja spasonosnog puta. Svako od nas ima svoju bitku i traži svoj životni put. Ova pjesma govori o tome i ovaj spomenik za nas ima ogroman značaj”, rekao je tada Silveira.

On je objasnio da dosta ljudi u Brazilu nije vjerovalo da je spomenik, čiju su sliku ranije stavili na omot albuma, stvaran, misleći da je kompjuterska animacija, jer, istakao je, djeluje kao da je sa druge planete.

Silveira je naglasio da nisu žalili vrijeme i novac da pređu više od 10.000 kilometara da bi snimili spot i tako svoje milionske obožavaoce upoznaju o ovom kulturno-istorijskom spomeniku.

Spot je snimila produkcija “Mania” iz Banjaluke, a režirao ga je mladi Banjalučanin Dajan Javorac.

Ovaj vid promocije spomenika Bitka na Sutjesci, koji je prije posljednjeg rata redovno održavan i čišćen, a koji je danas posivio i zarastao u mahovinu, mogao bi biti dobar argument Nacionalnom parku “Sutjeska” koji je podnio zahtjev nadležnim republičkim službama za njegovu rekonstrukciju.