Osnovci iz Foče u Goraždu predstavili srpsku svadbu

09.11.2015.

srpska-svadba u Gorazdu

FOČA – Na Interkulturalnom festivalu, koji je ove sedmice održan u Goraždu, učenici osnovnih škola iz Foče predstavili su običaje za srpsku svadbu, a osnovci iz Goražda su prikazali kako izgleda muslimansko šerijatsko vjenčanje.

Na festivalu, koji je deseti put organizovalo Udruženje „Pomoć djeci Balkana“, učestvovalo je više od 150 mališana iz pet škola iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i isto toliko škola iz Republike Srpske. Na štandovima u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ raspjevana djeca pokazala su kako izgleda jedna srpska svadba, ali i muslimansko šerijatsko vjenčanje, kako zvuče pjesme koje su njihov sastavni dio i koliko su ukusni domaći specijaliteti.

Manifestacija koja je prerasla u tradiciju redovno okuplja mališane iz opština Gornjeg Podrinja na ovakvim i sličnim sadržajima, a jedan od najvažnijih rezultata su upoznavanje, druženje i uspostavljanje drugarstava koja traju. “Ovo je dokaz naše ljubavi, suživota i naše želje da nastavimo živjeti kao ljudi”, rekao je predsjednik Udruženja „Pomoć djeci Balkana“, Husein Halilović.