Pokojnike sahranjuju u stare grobnice

03.12.2015.

Groblje Josanica

FOČA – Groblje u fočanskom prigradskom naselju Jošanica odavno je postalo prebukirano pa su mještani primorani da na različite načine traže grobna mjesta.

Situacija je postala nepodnošljiva, zbog čega su odlučili da zatraže da groblje hitno bude prošireno, a njihovi bližnji dostojno sahranjivani.

– Mjesno groblje je prebukirano i maltene nema nijednog slobodnog grobnog mjesta. Imamo velikih problema, jer moramo otvarati stare grobnice ili one u kojima su preminuli sahranjivani prije nekoliko godina kako bismo sahranili upokojene – priča predsjednik Savjeta mjesne zajednice Jošanica Nedeljko Matović.

Boreći se sa problemom Jošančani su potražili vlasnike zemljišta pored groblja kako bi otkupili zemlju za njegovo proširenje.

– Stupili smo u kontakt sa jednim komšijom Bošnjakom u čijem je vlasništvu zemlja. On je voljan da proda dio zemljišta, ali mi nemamo dovoljno novca da to otkupimo – kaže Matović i dodaje da su primorani da potraže pomoć od opštinske vlasti.

U opštini Foča kažu da će imati sluha za probleme mještana jedne od najbrojnijih mjesnih zajednica.

– Zajedno sa mještanima ćemo riješiti taj problem. Izdvojićemo novac za kupovinu zemljišta kako bi groblje bilo prošireno. U rebalansu budžeta za ovu godinu planirali smo dio novca, a ostali dio biće obezbijeđen budžetom za narednu godinu – rekao je načelnik Foče Radisav Mašić i dodao da će parcela koštati oko 20.000 maraka i da će opština obezbijediti 15.000, a ostatak novca će prikupiti mještani.

Mašić je podsjetio da su ove godine u Jošanici u potpunosti sanirali klizište za šta je iz budžeta izdvojeno oko 200.000 te da je uz pomoć Vlade RS za dvije godine asfaltirano oko tri kilometra puta koji je koštao 300.000 maraka.

Stratište

Jošanica je jedno od najvećih stratišta Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U zločinu koji se desio na Nikoljdan 1992. jake muslimanske snage iz Goražda na zvjerski način su ubile 53 mještana među kojima je bilo djece i staraca, a sela su spalili do temelja.

Uskoro će biti navršene 23 godine od najsvirepijeg zločina nad fočanskim Srbima, a Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu iako su počinioci poznati.