Završena naučna konferencija “Željeznica, književnost i film”

05.12.2015.

Naucna konferenciaj u Institutu

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu završena je Međunarodna naučna konferencija “Železnica, književnost i film” na kojoj je učestvovalo 50 predavača iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Rusije, Turske i Italije.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Petrović istakao je da je na konferenciji bilo riječi o željeznici kao metafori slobode.

On je istakao da se obično željeznica koja ide unaprijed poznatim gvozdenim putevima smatra simbolom puta sa kojeg nema mogućnosti da se skrene.

“Postoje drugačija iskustva koja pokazuju da železnica može da prenese svoj doživljaj slobode. Da bih to ilustrovao moje predavanje odnosilo se na indijske železnice”, rekao je Petrović.

Navodeći da se u Indiji voze na krovovima voza i da se to čini kao znak manje modernizovanosti indijskog društva, Petrović, međutim, kaže da su je to uvijek povezano sa jednom od bezbrojnih svetkovina u ovoj zemlji i znak radosti zbog učešća u tim svetkovinama.

“Indijske željeznice dolaze tačno u minut i klimatizovane su, ali zadržavaju ono što smo mi izgubili – životnu radost koja se ogleda u tome što se ljudi voze na neuobičajnim mjestima i time pokazuju svoju radost”, istakao je Petrović.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Aleksandra Vraneš rekla je da je okviru ove naučne konferencije organizovana izložba posvećena vozovima koja obuhvata period od početka uvođenja željeznica u Srbiju do danas kada se očekuje uvođenje metroa.

Organizator naučne konferencija je Andrićev institut.