Branislav Vasiljević prvi doplivao do Časnog krsta [FOTO]

19.01.2016.

Bogojavljenje u Cajnicu (1)

BOGOJAVLjENjE – BOG SE JAVI!

ČAJNIČE – O velikom Gospodnjem prazniku Bogojavljenju kada se Gospod Isus Hristos krstio na rijeci Jordanu otkrila se tajna Svete Trojice. Sa neba se čuo glas Boga Oca, koji je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji. Drugo lice Svete Trojice Gospod Hristos krstio se u Jordanu, a treće lice Svete Trojice, Sveti Duh sišao je u vidu plamenog goluba na Gospoda Hrista.

Bogojavljenje u Cajnicu (2)

O ovom prazniku bogosluženja su posebno svečana i torženstvena. Na Krstovdan dan uoči Bogojavljenja u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, služena je liturgija Sv. Vasilija Velikog i izvršeno veliko osvećenje vodice. Na večernjem Bogosluženju služeno je veliko povečerje, sa petohljebnicom.

Bogojavljenje u Cajnicu (3)

Na praznik Bogojavljenja, služeno je jutarnje bogosluženje i Sveta Liturgija, a zatim u porti hrama obavljeno veliko Bogojavljensko osvećenje vodice. Mnogobrojni vjerni narod, među kojima je bilo najviše omladine prisustvovao je činu velikog Bogojavljenskog osvećenja vode.

Bogojavljenje u Cajnicu (4)

Svečana litija krenula je ispred hrama, kroz grad Čajniče predvođena Časnim Krstom, ikonama, litijskim barjacima, čiracima i zastavama do Izvora, čuvenog Čajničkog vrela, ili Djevojačke vode, gdje je posle osvećenja sveštenik spustao Časni Krst, za kojim je nakon 75 godina drugi put u Čajniču zaplivalo pet mladih Čajničana, a brojni narod je prisustvovao tom nesvakidašnjem događaju.Sa puno ljubavi i elana zaplivali su mladi Čajničani za Časni Krst.

Bogojavljenje u Cajnicu (5)

Nakon osvećenja izvora, u koritu vrela Odvažnost plivača narod je pratio sa velikim divljenjem i oduševljenjem, bilo je zaista hladno, jer je Bogojavljenski Krst zaledio u vodi.

Bogojavljenje u Cajnicu (6)

Nakon pozdrava prisutnima rečima “Bog se javi”, protojerej-stavrofor Momir Vasiljević rekao je da je Časni krst “najjače oružje u ovom svetu jer on nas posvećuje i osvećuje naše duše i naša tjela. Blagoslov Svete Trojice, Oca i Sina i Svetoga Duha, neka bude sa svima vama. Bog se javi! Hristos se javi!“

Bogojavljenje u Cajnicu (7)

Za Časni Krst zaplivalo je pet mladića, Dragan Radović, Stefan Mašić, Darko Marić, Branislav Vasiljević i Mladen Nikačević. Prvi je do Časnog Krsta doplivao Branislav Vasiljević. Svi plivači su nagrađeni sa prigodnim i vrijednim nagradama. Osim praznične radosti krštenja Gospoda Isusa Hrista i sam dan je Gospod darivao istovremenom hladnoćom i svjetlošću, što je ostavilo molitveni i duhovni pečat na sve prisutne vjernike.