Đački raspust na Gornjedrinskoj regiji

24.01.2016.

Rudo-Deda mraz, radost na raspustu

FERIJE BEZ SADRŽAJA

RUDO – U minulih 25 dana, đaci u opštinama Gornjedrinskog regiona, odmarali su se od školskih obaveza i umarali od dosade. Ni u jednoj opštini, koje u strategiji svog razvoja, turizam stavljaju kao vodeću granu razvoja, đačkog izletničkog, organizovanog odmora, nije bilo. Za to se nije potrudila ni jedna turistička, sportska, a ni školska ustanova. Niko se nije udostojio da organizuje ni takmičenje u sankanju ili skijanju, a kamo li kakav zimski kamp-razbribrige.

Snega je bilo u izobilju, a kao i da nije. Ovdašnji đaci gorštaci su, zahvaljijući revnosnim komunalcima i drugim plaćenim licima, sneg nemilosrdno uklone sa svih, pa i onih sporednih ulica, praćena je ta njihova aktivnost tužnim pogledima dece.

Za njih su ostala zatvorena i izletišta na Tjentištu, Borikama smeštenim između Rogatice i Višegrada, padinama oko Čajniča i Rudog, gde ima nekoliko, odavno zatvorenih škola i lovačkih domova dobrog smeštajnog kapaciteta.Sve je ostalo nedostupno, zatvoreno, pod ključem. I skije su ostale zaključane u kabinetima škola, i godinama uglavnom služe kao „imidž“ direktorima, da u nekoj školskoj inspekciji se pohvale opremom i sadržajem fiskuloturnih kabineta. To je ovde već godinama ustaljena praksa. Po istom scenariju se odvija i letnji školski raspust. Kolektivnog, osmišljenog, sadržajn odmor, đacima niko ne organizuje. Čak ni igranku u školskom holu, Domu kulture…

Praznih baterija od iscrpljujuće dosade, danas će u klupe punih ruksaka knjiga i punih baterija, u svojim mobilnim telefonima. Da li je ovo fer ferije i koga bi trebalo da bude sramota što deca sa obala Drine, žive kao da su na obali mora, gde snega nema za dečije zimske radosti i drugu razbribrigu na školskom raspustu. Sve se jako loše završilo, samo je veselo bilo na početku školskog raspusta i to zahvaljujući Deda mrazu.