Proslava Savindana u Srednjoškolskom centru “27. januar”

28.01.2016.

Savindan u Rogatici 2

ROGATICA – Sveti Sava je slava svih srpskih škola još od 1840. godine. Gdje god se nalazile, od najudaljenijih sela do velikih inostranih gradova, juče je u njima svečano obilježen praznik našeg prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača školstva. Tako je bilo i u Rogatici, u Srednjoškolskom centru “27. januar”.

Savindan u Rogatici

Program je započet svečanom akademijom za građanstvo, radnike škole i učenike. Članovi dramsko-recitatorske sekcije su priredili bogat duhovni program. Prisutni su mogli da čuju pjesme i besjede o Svetom Savi i uživaju u horskim izvedbama duhovnih pjesama.

Savindan u Rogatici 3

Obilježavanje krsne slave nastavljeno je lomljenjem slavskog kolača, uz prisustvo radnika škole i gostiju – predstavnika ustanova i preduzeća. Novoimenovana direktorica Srednjoškolskog centra Žaklina Lelek pozdravila je prisutne, zahvalila na odzivu i podsjetila na važnost usmjeravanja Savinim stopama u plemenitoj misiji obrazovanja. Prisutnima se obratio i paroh Rajko Cvjetković, ističući značaj Svetog Save za srpski rod, uz molitvu “da se srpski narod oboži, složi i umnoži”.