Teo i Matea uselili u novi dom – “brod koji ih vodi ka ljepšoj budućnosti”

31.01.2016.

Teo i Matea

FOČA – Teo i Matea Oliva danas su iz neuslovnog objekta na Dobrom Polju kod Kalinovika, gdje su živjeli posljednjih 14 mjeseci, zajedno sa svojim djedom Slavkom Olivom preselili u novi dom u Trnovu, koji je kupljen u humanitarnoj akciji Omladinskog pokreta Foča.

Zahvaljujući velikom odzivu ljudi dobre volje, koji su za svega dvadesetak dana uplatili oko 30.000 KM, u blizini škole koju djeca pohađaju kupljena je kuća sa namještajem, koja je koštala 25.000 KM.

Teo i Matea

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić kaže da će se preostalih 5.000 iskoristiti za kupovinu namještaja koji nedostaje, za nabavku motokultivatora sa priključcima i drugih potrepština.

“Kuća je uknjižena na Tea i Mateu, a njihov privremeni staratelj je Centar za socijalni rad u Trnovu. Očekuje se odluka resornog ministarstva Srpske o tome koja opština je nadležna da odlučuje o starateljstvu, jer su djeca boravila u opštini Kalinovik”, rekao je Mandić.

On je istakao da Omladinski pokret ima dosta iskustva u organizovanju humanitarnih aktivnosti i da je ključ uspjeha ove akcije u transparentnom prikazivanju priliva sredstava.

“Mislim da smo opravdali nagradu opštine Foča, koju smo prošle godine dobili za humanitarni rad”, dodao je Mandić.

Teo i Matea 3

Djed Slavko Oliva zahvalio je svima koji su učestvovali u akciji, poručivši da će novi dom za Tea i Mateu biti “brod koji će ih voditi ka ljepšoj budućnosti”.

On je za ovu priliku svojim unucima naručio dvije torte u obliku piramide, istakavši da su piramide simbol znanja i umijeća, čemu se nada da će Teo i Matea težiti čitavog života.

Svečanom useljenju djece i njihovog djeda prisustvovali su drugari iz škole, komšije, predstavnici Centra za socijalni rad, te načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović, koji je obećao da će opština nastaviti da pomaže ovoj porodici.