Veličanstveni hram Svetog Save daje posebnu čar prazniku

27.01.2016.

Sveti Sava u Foci

FOČA – Obilježavanje svesrpske slave Savindana u Foči nastavljeno je danas svetim liturgijama i lomljenjem slavskih kolača u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole u kojima su djeca recitovala pjesme o Svetom Savi, a potom su im podijeljeni paketići.

Starješina Hrama Svetog Save protojerej-stavrofor Nenad Tupeša istakao je da proslava Savindana u Foči ima dimenziju više, upravo zbog postojanja ovog veličanstvenog hrama.

“Mi u Foči sa posebnom radošću obilježavamo dan Svetog Save, prevashodno zbog najvećeg hrama u BiH koji je posvećen njegovom imenu, a i zbog teškog vremena u kojem je hram podignut i još se podiže. Blagodarni smo Svetom Savi, njegovom i prije svega Božijem blagoslovu, što je hram tako brzo podignut”, rekao je Tupeša.

On je podsjetio da je Foča grad sa Srednjom bogoslovskom školom i Bogoslovskim fakultetom, koji su, kao i hram u krugu ovih ustanova, posvećeni Svetom Petru Dabrobosanskom i Svetom Vasiliju Ostroškom, koji su duhovna čeda Svetog Save.

“Foča je zaista bogata onim što svetosavlje ima u sebi – mnoštvom hramova i mnoštvom vjernika, ljudima koji se zaista mogu nazvati pravim potomcima Svetog Save”, istakao je Tupeša.

On je dodao da bi proslava Savindana i u drugim institucijama trebalo da se organizuje u dogovoru sa Crkvom, “da se obilježava više crkvenije, a ne da se pravi nekakav kult Svetog Save koji je nezavisan od Crkve, pa se stiče utisak da svako slavi za sebe Svetog Savu kao ličnost da li istorijsku, političku ili državničku, a sve manje kao svetitelja Crkve Hristove”.

Obilježavanje Savindana u Foči počelo je sinoć večernjim službama u hramovima i Svetosavskom akademijom u Centru za kulturu i informisanje. U osnovnim i srednjim školama u Foči danas se održavaju svetosavske priredbe i školska takmičenja u slavu utemeljivača srpske prosvjete.