Članovi KUD-a Foča uigravaju nove koreografije

09.02.2016.

KUD-FOCA

FOČA – Kulturno-umjetničko društvo Foča, koje broji više od 200 članova raspoređenih po ansamblima u pet grupa, jedan je od najboljih primjera kako njegovati tradiciju svog naroda kroz pjesmu, sviranje i igru. Već pet godina učestvuju u bogaćenju kulturnog života Foče, a redovni su učesnici i mnogobrojnih smotri i gostovanja širom Srpske, Sbije, alii inostranstva. Ovih dana postavljaju i nove koreografije, u čemu im pomaže Slavica Mihailović, jedna od najpoznatijih koreografa i osnivača kragujevačkog ansambla “Smilje”.

Slavica Mihailović, koja se bavi istraživanjem narodnih igara i tradicije, već tri godine čest je gost KUD-a Foča u postavljanju novih koreografija. Ovaj put opredijelila se da stariju grupu poduči igrama iz okoline Bujanovca, a srednji ansambl srpskim igrama iz Crnorečja. Koreografije su zahtjevne, ali ih dobro uigrani fočanski kudovci lako savlađuju:

-Uspjeli smo praktično za vikend da prođemo sve korake, sklopimo koreografije, igrači se trude, a za dobro uvježbavanje potrebno je puno rada da se kasnije isčiste svi elementi da koraci ne iskarikiraju sliku koja treba da se napravi u koreografiji. Potrebno je da se usvoji melodija da se ne razmišlja o šemi koraka i tek kada prestanemo da razmišljamo o igri, onda igra postaje prava za sebe-rekla je Mihailovićeva.

KUD Foča posljednjih godina privlači sve više djece, koja su zahvaljujući dobrim instruktorima, ali i kvalitetnom druženju zavoljela folklor. Osim prilike da nauče nešto drugačije, da se druže i putuju po svijetu, sebe najčešće vide kao čuvare tradicije.

-Ja treniram folklor već četiri i po godine, volim da nastupam, a najviše zbog igre sam se upisao. Prvo se moja sestra upisala, što je meni bilo jako zanimljivo, pa sam se i ja uključio i sada stvarno uživam u Društvu-kaže član KUD-a, Mihajlo Milojević.

-Ja sam u KUD-u već tri godine, zadovoljstvo mi je učiti nove koreografije i raditi sa Slavicom koja je veliki stručnjak i drago mi je da nam je to uprava omogućila-priča mlada folklorašica, Anastasija Gavran:

Unapređivanje rada Društva kroz obogaćivanje izvođačkog programa i okupljanje novih članova zadaci su uprave KUD-a Foča za naredni period.

-Svake godine se trudimo da angažujemo eminentne stručnjake iz ove oblasti kao bismo postavili nove koreografije. Pored ove dvije, u kojima nam pomaže Slavica Mihailović, imamo u planu da postavimo još jednu novu koreografiju sa našim prijateljima iz Gornjeg Milanovca, Šopske igre, i to ćemo realizovati u martu. Tako da bi ukupan fond koreografija kojima raspolažemo bio dvanaest-rekao je potpredsjednik KUD-a Foča Mladomir Begenišić.

KUD Foča značajne iskorake pravi u umjetničkom dijelu rada, ali su suočeni sa poteškoćama na finansijskom planu, naročito kada je u pitanju nabavka opreme. Zbog toga će u drugoj polovini marta organizovati veče prijatelja Društva, kako bi pokušali da obezbijede sredstva za nabavku dvije nove nošnje za mlade folkloraše.