Muzej Stara Hercegovina: Šest decenija čuvari bogate kulture i istorije

03.02.2016.

Muzej u Foci

FOČA – Osavremenjivanje muzejskih postavki i galerije, obnova zgrade Muzeja, ali i privlačenje većeg broja posjetilaca ovogodišnji su prioriteti Muzeja Stara Hercegovina u Foči koji je osnovan na današnji dan. Iza ove kulturne ustanove koja je najbolji čuvar tradicije i istorije ovih prostora, je šest decenija predanog rada koje će brojnim manifestacijama svečano obilježiti u maju kada se u Foči tradicionalno održavaju Majski dani kulture i sporta.

Iza 60 godina postojanja Muzeja Stara Hercegovina stoji naporan rad, trud i izuzetan entuzijazam zaposlenih koji svojim nesebičnim zalaganjem za promociju kulture u Foči i pripremanjem odličnih izložbi uspijevaju da održe ugled ove institucije, jedine ovakve na području regije. U godini jubileja spremaju brojne aktivnosti, a direktorica Branka Dragičević navodi najvažnije:

-Pripremamo multimedijalnu izložbu „Foča u prošlosti“ u saradnji sa producentskom kućom iz Njemačke i Istorijskim muzejom iz Sarajeva koja će biti postavljena u junu u našoj galeriji, a takođe će biti postavljeno više tačaka u gradu pomoću kojih će svi koji dođu u naš grad putem mobilnih telefona i drugih digitalnih tehnologija moći da se upoznaju sa periodom fočanske istorije od 15. do 20. vijeka. Druga izložba koju pripremamo je Foča u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa kojom ćemo se predstaviti širom RS, ali i Srbije. U svakom narednom mjesecu trudićemo se da ugostimo bar po jednu izložbu-rekla je Dragičevićeva.

Rukovodstvo Muzeja uveliko se već priprema za obilježavanje jubileja u maju. Zajedno sa predstavnicima lokalne uprave, brojnim saradnicima i kolegama priprema se bogat program u kojem će učestvovati brojni kulturni radnici, ali i najmlađi sugrađani:

-Plan je da organizujemo jedan okrugli sto na temu iz prošlosti Foče gdje ćemo okupiti istaknute istoričare, profesore sa ove regije, zatim izraditi brošuru o razvoju Muzeja i organizovati radionicu „Kulturno-istorijsko nasljeđe Foče“ gdje ćemo uključiti učenike osnovnih škola i prirediti jednu izložbu njihovih radova-navela je Dragičevićeva.

Uporedo sa unutrašnjim novotarijama i pripremama za proslavu jubileja, Muzej će u ovoj godini obnoviti i svoj izgled. Nakon što je u prošloj godini poslije 50 godina dobio novi krov, u ovom ljetu dobiće i novu fasadu, a biće zamijenjena i stolarija.

-Sredstva od 12 000 maraka dobili smo od Ministartsva civilnih poslova BiH, značajna sredstva i od Opštine Foča i od toga ćemo obnoviti fasadu i dio stolarije. Takođe, naša galerija dobiće nove reflektore, a već je dobila nove panoe i novi parket-zadovoljna je Dragičevićeva.

Kroz četiri stalne postavke Muzej najbolje svjedoči o ovom kraju Srpske, istoriji, običajima, imenima, potkrepljujući sve sačuvanim fotografijama i predmetima. Postavke “Foča u prošlosti”, “Etnografska postavka”, “Bitka na Sutjesci” i “110 dana fočanske republike” privlače sve veću pažnju javnosti. Na godišnjem nivou ostvare više od 3.000 posjeta.

-Najviše posjeta zabilježimo tokom ljetnjeg perioda kada mi radimo praktično cijeli dan i vikendima. Muzej bez posjetilaca ne postoji, a mi bilježimo sve više posjeta-ponosna je Dragičevićeva.

U vremenima kada se najmanje vremena i pažnje posvećuje očuvanju kulture i istorije Muzej Stara Hercegovina je tu da prezentuje bogatu kulturu i prošlost Foče, a i šire. Očuvanje tradicije, praćenje trendova u prezentovanju kulture i onoga što predstavlja Muzej i dalje će biti zadatak ove ustanove, koja svoju djelatnost nastavlja sa željom da u budućnosti bude i nosilac kulturnog turizma Foče.