Cicelj vrijedno i biološki bogato područje

15.03.2016.

Cajnice Cicelj

ČAJNIČE – Cicelj je zaštićeni rezervat prirodnih predjela proglašen 1969. godine. Područje Cicelja je prvi put istraživano prije pet godina kroz aktivnosti Istraživačkog Eko kampa Čajniče, čija su istraživanja pokazala da se radi o veoma vrijednom i biološki bogatom području koje zaslužuje zaštitu.

Na prijedlog „Eko centra“ Čajniče stručni saradnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa RS za vikend su obišli područje Cicelja, koji će na osnovu postojećih podataka i terenskih istraživanja, a u saradnji sa ŠG „Vučevica“ Čajniče, Lokalnom zajednicom i u skladu sa nadležnostima uraditi sve što je neophodno da Cicelj dobije status zaštićenog prirodnog dobra.

Zavod je u skladu sa svojim godišnjim planom i nadležnostima počeo izradu stručne osnove za proglašenje zaštićenog prirodnog dobra Cicelja.

Zakonom o zaštiti prirode predviđa se niz aktivnosti koje je potrebno sprovesti prije upućivanja prijedloga nadležnim institucijima koje donose rješenje o zaštiti nekog područja. Jedan dio posla već je obavljen a ostale aktivnosti Zavod će raditi u narednom periodu-poručuje ekipa sa terena.