Izložena umjetnička djela nastala unutar zatvorskih zidina

04.03.2016.

Izlozba zatvorenika u Foci

FOČA – U turističkom kompleksu “Brioni”, kojim gazduje Kazneno-popravni zavod /KPZ/ Foča, danas je otvorena prodajna izložba rukotvorina, koje izrađuju osuđena lica smještena u ovoj ustanovi.

Posjetioci izložbe, koja se tradicionalno organizuje uoči Dana žena, mogli su da pogledaju i kupe ikone rađene u duborezu i drugim tehnikama, makete brodova, ukrasne kutije, flaše, ploske, turističke suvenire…

Osuđenik Goran Tešić /33/ kaže da su mu bile potrebne tri godine da nauči izradu ikona u duborezu.

“Ovako nam brže prolaze dani, jednostavnije nam je i lakše. Radimo za izložbe, kad pođemo kući ponesemo i poklonimo rodbini i prijateljima, a radimo i po narudžbi”, kaže Tešić.

Na ovogodišnjoj izložbi našle se se njegove dvije velike ikone – Svetog Jovana Krstitelja i Svetog Alimpija Stolpnika.

“Potrebno je tri do četiri dana za jednu ovakvu ikonu, opuštamo se, smiruje nas ovaj rad”, dodao je Tešić.

Osuđenik Predrag Lazić /53/ iz Modriče kaže da je, uz asistenciju vaspitača, za četiri mjeseca naučio da izrađuje ukrasne kutije, ploske i flaše.

“Počeo sam prije tri godine i mnogo mi znači, jer ‘ubijam’ vrijeme, bavim se korisnim radom. Nisam se ranije ovim bavio, a ukoliko mi uslovi dozvole, nastaviću i nakon odslužene kazne”, rekao je Lazić, dodavši da isključivo poklanja svoje radove.

Osuđenici u fočanskom zatvoru mogu da rade u fabrici namještaja i na poljoprivrednoj ekonomiji na “Brionima”, a osim toga na raspolaganju im je deset sekcija.

Direktor KPZ-a Foča Siniša Golijanin ističe da je resocijalizacija svakodnevna obaveza Zavoda i da je rad na dobrovoljnoj bazi.

“Rad u fabrici namještaja odvija se u redovnom radnom vremenu, proizvodi se za tržište, a nakon toga imaju slobodno vrijeme, koje mogu da provode u nekoj od deset sekcija. Od ukupno oko 350 osuđenika u našem Zavodu, u prosjeku je godišnje na raznim poslovima zaposleno od 120 do 140 osuđenih lica, a u deset sekcija ih je angažovano oko 240”, rekao je Golijanin.

Vaspitač za kulturno-prosvjetni rad i vjere Ranko Savić kaže da postoje dvije vrste sekcija – sportske i kulturne, u koje spadaju rezbarska, likovna i modelarska, te da je nedavno počeo da izlazi list “Horizont”.

“Kada neko ima dugogodišnju kaznu, najgore bi bilo da ništa ne radi i da se osami. Pošto je svima teško naći zaposlenje, ovo je vid korisnog provođenja vremena, a primjetno je da oni koji se bave bilo kakvom vrstom kreativnog rada ne prave nikakve probleme što se tiče kućnog reda u zatvoru”, rekao je Savić.

On je dodao da sportske sekcije, u kojima se igra fudbal, košarka, stoni tenis i šah, organizuju sedam turnira godišnje, a da povremeno dolaze i studenti sa kojima osuđenici igraju prijateljske utakmice, što je važan vid povezivanja sa okruženjem.