Izloženi starinski predmeti

04.03.2016.

Starinski predmeti u Rudom

RUDO – U Domu kulture u Rudom je, u okviru obilježavanja Sajma domaćih proizvoda, izložena starinska soba, koja predstavlja eksponate sa područja ove opštine.

Član Organizacionog odbora ove manifestacije Svetlana Vuković rekla je Srni da su izloženi predmeti prikupljeni iz svih krajeva opštine Rudo, od oko 50 porodica koje su živjele vijekovima unazad na ovim prostorima.

“U ovom etno-kutku predstavljeni su predmeti koje vežemo i za pravoslavnu i islamsku kulturu, a postavka je veoma originalna. Prikupili smo stari kredenac, krevet, vezenu posteljinu, tkano vezene detalje, ponjave, bosanski ćilim, stare šporete na drva ili fijakeri, singer mašina, sinije, vezeni detalji, store, grebene, buradi, preslice i češagije”, istakla je Vukovićeva.

Ona je dodala da je velika posjećenost ove etno-sobe, te da su u opremanju, osim starijih članova odbora, učestvovale mlađe generacije, tako da su uključeni i mladost i iskustvo.

“Ovom izložbom željeli smo da se prisjetimo starih predmeta, a i da obogatimo sadržaj Sajma u odnosu na prošlu godinu”, napominje Vukovićeva.

Postavka starinskih predmeta biće otvorena do sutra.

Sajam domaćih proizvoda okupio je više od 100 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.