Položeno cvijeće na spomenik Ivi Andriću

14.03.2016.

Polaganje cvijeca u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Učenici i profesori Srednje škole “Ivo Andrić”, kao i predstavnici Andrićgrada i Andrićevog instituta položili su cvijeće na spomenik u Andrićgradu povodom 41 godine od smrti nobelovca Ive Andrića.

Profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić rekla je Srni da se polaganjem cvijeća na spomenik Andriću koji se nalazi kraj višegradske ćurpije i u Andrićgradu obilježava 41 godina od smrti jedinog nobelovca u južnoslovenskoj književnosti.

“Sjećam se 13. marta 1975. godine kada je Andrić umro, bila sam učenik četvrtog razreda gimnazije. Te noći na ćupriji mosta smo imali poetsko veče posvećeno velikom piscu, gdje se oko 200 učenika sjećalo života i djela Ive Andrića i odavalo počast bacajući cvijeće u rijeku”, rekla je Vasićeva.

Ona je dodala da je sahrani Ive Andrića u Beogradu prisustvovala delegacija Srednje škole sa profesorom Dušicom Drašković, kao i delegacija opštine Višegrad. “Od tada svake godine obilježavamo godišnjicu smrti i godišnjicu rođenja nobelovca Andrića”, istakla je Vasićeva.

Ona je naglasila da škola ima odličnu dokumentaciju, ljetopise koje je vodio bivši direktor Božidar Polić.

Polaganje cvijeca u Andricgradu

“Jedna intenzivna prepiska trajala je sa Andrićem, od 1955. godine kada je nagradu od 200.000 dinara koju je dobio za roman `Gospođica` uplatio za opremanje školske biblioteke u staroj gimnaziji. Od tada je trajala redovna komunikacija sa Ivom Andrićem i svaki dolazak u Višegrad bila je i posjeta našoj gimnaziji”, naglašava Vasićeva.

Prema njenim riječima, učenici ove škole pripremili su recital pod nazivom “Šta sanjam i šta mi se događa” koji će biti dio programa koji organizuje Spomen-biblioteka “Ivo Andrić” iz Višegrada.

LJubomir Jelesijević iz Andrićevog instituta rekao je da je delegacija Andrićevog instituta, u saradnji sa Srednjom školom “Ivo Andrić” i Andrićgradom, koji sa ponosom nose ime nobelovca, obilježila 41 godinu od smrti velikog književnika.

“Kompleks je posvećen Andriću. Ovo je jedini grad na svijetu koji je koncipiran na osnovu literature”, istakao je Jelesijević.

U čast nobelovca u Andrićgradu srpski režiser Emir Kusturica izgradio je Andrićev institut, Gradsku kuću i druge objekte po uzoru na građevine iz doba srednjovjekovne istorije i vremena austrougarske vladavine.