Pričešće vjernih na Teodorovu subotu i nedjelju pravoslavlja u Čajniču

21.03.2016.

Teodorova sub i ned u Cajnicu

ČAJNIČE – U svakodnevnom životu, pripremamo se da dočekamo mile i drage goste, srodnike, kumove i prijatelje. Pripreme počinju tako što čistimo, svoje kuće i stanove, oblačimo u najsvečanije ruho, tako da ih dostojanstvenije dočekamo. Pravoslavni hrišćani i vjernici još umilnije čiste stanove svojih duša i tjela i pripremaju se postom, molitvom i dobrim djelima da dočekaju praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo. Molitvom i postom trudimo se da svoju dušu i tjelo suzdržavamo od svakoga poroka i zla, da misli svoje upravljamo molitvom svevišnjem, bogateći se hrišćanskim vrlinama dostojno dočekujući Cara nad Carevima vaskrsnog Hrista.

Teodorova sub i ned u Cajnicu 2

Naša duhovna mati Sveta Pravoslavna crkva ustanovila je postove tako da se pravoslavni vjernici, držeći pravila posta kako je propisala crkva, a posebno uz ovaj Vaskršnji post, trude da svoj život obogate hrišćanskim vrlinama i dobrim djelima, jer je vjera bez dobrih djela mrtva. Istovremeno se trudimo da smireno podnosimo sva iskušenja, a neprestano jačamo ljubav prema Bogu i bližnjima. Najvažnije je da je naša duša djelotvorna i živa a da očišćeni i pripremljeni, ispovjeđeni u Svetoj tajni ispovjesti, možemo pristupiti Svetoj tajni pričešća. U Svetom pričešću tajni nad tajnama, pod vidom hljeba i vina sjedinjujemo se sa živim Gospodom i primamo istinito tjelo i krv Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista. Ovu Svetu tajnu Gospod je ustanovio na Tajnoj večeri, kada je pred svojim apostolima i učenicima uzeo hljeb, blagoslovio i rekao: “Uzmite, jedite ovo je tjelo moje koje se za vas lomi“, zatim uzima čašu s vinom, zahvali Bogu i dade im govoreći: „Pijte iz nje svi, jer je ovo krv moja Novoga zavjeta, koja se prolila za mnoge radi oproštenja grijeha“. Još Isus dodaje: „Ovo činite za moj spomen“.

Teodorova sub i ned u Cajnicu 3

„I ove godine u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču na Teodorovu subotu i prvu nedjelju Pravoslavlja pričestio se veliki broj vjernika. Nadamo se da će podvig posta i sjedinjenje sa Hristom u svetim i životvornim tajnama poslužiti na blagoslov na zdravlje na spasenje duša i tjela. Ovo je zaista jedinstvena i neponovljiva prilika da zaboravimo i sve ovozemaljske brige i sabrani na zajedničkoj molitvi i Svetoj tajni Evharistije, zablagodarimo Bogu za sve Njegove darove, izmirimo se sa Bogom i bližnjima i sjedinimo sa Hristom u Svetoj tajni pričešća“-rekao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.