Sjećanje na Ivu Andrića – jedinog našeg nobelovca

12.03.2016.

Ivo Andric u Visegradu 2

VIŠEGRAD – Hroničari su zabilježili da je Ivo Andrić nakon odlaska iz Višegrada 1903. godine, kasnije nekoliko puta dolazio u grad svog djetinjstva, gdje je završio četiri razreda osnovne škole.

U ljeto 1917. godine Ivo Andrić dolazi u svoj Višegrad i kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovščik provodi dva mjeseca. Sa sobom je donio samo pjesmu.

Ivu je tada teško pogodila vijest da je u 24. godini umro njegov prijatelj i drug, pjesnik Miloš Vidaković iz Rudog.

Sledeći indirektni susret već afirmmisanog diplomate i pisca sa svojim gradom dogodio se 1949. godine. Tada on sindikalnom KUD-u u Višegradu šalje novčanu pomoć.

Tri godine kasnije, Andrić je opštini Višegrad poklonio svoju prizemnu kuću na lijevoj obali Drine, koju je naslijedio od tetke i tetka a u pismu naglašava da je to poklon za izgradnju Doma kulture u ovom gradu.

Tadašnje opštinsko rukovodstvo, kuću prodaje porodici Ploskić, koja je i danas njihovo vlasništvo.

Andrića opštinsko rukovodsto 1952. godine poziva da učestvuje na proslavi otvaranja rekonstruisane Ćuprije na Drini, ali on ne dolazi zbog bolesti.

Već naredne 1953. godine, velikom piscu na željezničkoj stanici Višegrađani priređuju veličanstven doček.

Ivo Andric u Visegradu 1

U Gimnaziji on učenicima kaže: ”Izlazim pred vas s uzbuđenjem, isto tako kao što sam prvi put izašao pred mog učitelja Ljubomira u prvom razredu osnovne škole”.

Andrićeva posjeta gradu svog djetinjstva dogodila se i 24. aprila 1963. godine. Tada je boravio u osnovnoj školi “Petar Kočić”, Višegradskoj banji i susreo se sa Ajkunom, staricom koja ga je njegovala dok je kao dijete bio kod tetke Ane.

Višegrađane je obradovala vijest da je njihov sugrađanin postao dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Iste godine, delegacija višegradske Gimnazije sa profesorom Boškom Polićem na čelu, posjetila je pisca u Beogradu i čestitala mu 70. rođendan.

Poslednji put pisac romana, “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica” i niza pripovjedaka, bio je u Višegrdau u oktobru 1972. godine.

Ivo Andric u Visegradu 3

“Na dočeku, Ćuprija je bila zastrta tepihom cvijeća, a na nju se slilo i staro i mlado”, zapisali su hroničari.

Stari pisac se tada družio sa učenicima Osnovne škole i Gimnazije. Tada im je rekao: “U svom stanu, u svojoj sobi, više kreveta, imajte malu policu. Na nju stavite nekoliko knjiga a iznad njih kakvu sliku”.

Prilikom poslednje posjete Višegradu, gradu kojeg je neizmjerno volio, Nobelovac je piscu Ljubi Jandriću rekao da zamjera Višegrađanima što su prodali njegovu kuću. Nije se mogao načuditi zašto hotelu Višegrad nisu dali Lotikino ime. “Da su Nijemci nešto tako imali, jedva bi dočekali da upotrijebe ime sa glasom prošlosti,” kazao je Andrić.

Nobelovac Ivo Andrić preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu. Sahranjen u Aleji zaslužnih građana.