Davidovićeva otvorila prvenstvo BiH u kik-boksu koje je okupilo 30 klubova

09.04.2016.

Kik-boks u Foci

FOČA – Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović otvorila je danas u Foči prvenstvo BiH u kik-boksu koje je okupilo 30 klubova sa ukupno 160 takmičara.

Davidovićeva, kojoj su predstavnici kik-boks saveza BiH i Republike Srpske uručili zahvalnice za pomoć u razvoju ovog sporta, naglasila je da je ovo ministarstvo i prošle godine podržalo prvenstvo BiH u kik-boksu, kada je prvi put održano u Foči.

“Ovo je uvijek bio grad sporta i želja nam je da ovdje dolaze sportisti iz regiona, da pokažemo duh internacionalizma koji je Foča uvijek imala. Sva ova takmičenja su veoma važna, jer djeca, gledajući ovakva takmičenja, dobiju želju da se bave sportom”, naglasila je Davidovićeva.

Ona je dodala da joj je veoma drago što je Međunarodni omladinski fudbalski turnir “fudbal frends” koji se održava u Foči, ove godine uvršten u kalendar sportskih manifestacija od posebnog značaja za Republiku Srpsku, čime će biti značajnije finansijski podržan.

“Posebno bih pohvalila i fočanske odbojkaše koji su ušli u Premijer ligu BiH”, rekla je Davidovićeva i obećala da će fočanski odbojkaši imati podršku Ministarstva.

Kik-boks u Foci

Potpredsjednik Kik-boks saveza BiH Alija Ogrić istakao je da je prošlogodišnje prvenstvo u Foči bilo najbolje organizovano takmičenje, te da je zbog toga ove godine i namasovnije, jer je privuklo rekordan broj takmičara iz svih krajeva BiH.

“Čestitao bih predsjedniku domaćeg Kik-boks kluba `Igma` Igoru Markoviću na odličnoj organizaciji prošle godine, a kako stvari stoje tako će biti i ove. Prvenstvo se sastoji iz tri dijela, a u Foči se održava drugi dio koji ima ubjedljivo najveći odziv. Nastavićemo da podržavamo Kik-boks klub `Igma`, posebno jer su zainteresovani da već naredne godine Foča bude domaćin intermacionalnog kik-boksing kupa, koji bi trebalo da postane tradicionalno takmičenje u ovom gradu”, rekao je Ogrić.

Predsjednik Kik-boks kluba “Igma” Igor Marković rekao je da će se najbolji takmičari sa ovog prvenstva kvalifikovati na evropsko i svjetsko prvenstvo.

“Rade se dvije discipline – kik lajt koji je blaži, jer se udarci rade sa kontrolom na dva tatamija i u ringu disciplina lou kik, koja je uz K1, kraljica kik-boksa, jer su udarci maksimalne snage sa nokautom”, pojasnio je Marković.

On je dodao da će, zahvaljujući pomoći Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, ljubitelji ovog borilačkog sporta u Foči od naredne godine imati priliku da gledaju i nastupe takmičara iz više evropskih zemalja.

Prvenstvo BiH u kik-boksu održava se u Gradskoj dvorani u Foči.