Izabrano novo rukovodstvo SSD „Soko“ Dobrun – Višegrad

21.04.2016.

SOKO SKUPSTINA 2016 1

AFIRMISANO DRUŠTVO SA SEDAM SEKCIJA

VIŠEGRAD – Na mandat za naredne četiri godine, na izbornoj skupštini Srpskog sokolskog društva “Soko” Dobrun za predsjednika Društva ponovo je izabran Slavko Heleta.

Na sjednici, koja je održana 19. aprila u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, odlučeno je da će dužnost potpredsjednika obavljati Aleksandar Govedarica, a sekretara Blagoje Andrić.

Članovi Predsjedništva “Sokola” su i Mirjana Aleksandrović, Branka Čarapić, Aleksandar Savić i Miroslav Vuković.

Duhovnik “Sokola” je arhimandrit Jovan Gardović, a u Nadzorni odbor su izabrani Dragutin Stančić, Miladin Pešić, te jereji Dragan Vukotić i Sredoje Andrić.

Predsjednik Srpskog sokolskog društva “Soko” Slavko Heleta rekao je Srni da je ovo društvo obnovljeno na podsticaj blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja prije više od 15 godina, a da nastavlja tradiciju sokolskog pokreta u Višegradu osnovanog 1908. godine.

SOKO SKUPSTINA 2016 2

“Imamo sedam sekcija, više od 200 članova, a trenutno je najaktivnija i najbrojnija škola fudbala `Bambi Soko`. Pored toga imamo i dramsku sekciju u koju su uključeni svi osnovci iz područne škole u Dobrunu, sekciju kućne radinosti, građevinsku, humanitarnu i izdavačku sekciju”, kaže Heleta.

On dodaje da je ovo specifično društvo koje okuplja pretežno mlade ljude, a u manjem broju i starije.

“U manastirskoj porti u Dobrunskoj Rijeci drugog dana Vaskrsa /2. maja/, biće održana Vaskršnja tucijada, a biće i održan turnir u malom fudbalu za najmlađe”, napomenuo je Heleta.

Heleta je istakao da građevinska sekcija radi na obnovi i revitalizaciji spomen-kapele u Vardištu u znak sjećanja na 440 srpskih rodoljuba koji su stradali na ovom području prije 100 godina, te da e u te aktivnosti uključilo resorno mionistarstvo Vlade Srbije.

Predsjednik sekcije “Bambi Soko” Aleksandar Govedarica rekao je da je osnovni cilj ove sekcije duhovni razvoj djece, i njihovo druženje uz fudbal.

“Bambi je postao najtrofejniji klub u regiji, osvojili su brojna priznanja i takmiče se sa klubovima iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i Metohije”, kaže Govedarica.

SOKO SKUPSTINA 2016 3

Arhimandrit Jovan Gardović kaže da je osnovni cilj “Sokola” okupiti mlade ljude koji se opredjeljuju kuda da idu i usmjeriti ih na pravi put bez poroka.

“Dijete koje polako uzrasta treba da zna šta u životu treba raditi, a mi smo tu da im damo motiv da zdravo žive jer su djeca naša budućnost”, dodao je Gardović.

Predsjednik sekcije Kućne radinosti Branka Čarapić rekla je da žele otrgnuti od zaborava ono što su stare žene radile i da se podsjete na neka davna vremena. U ovoj sekciji žene pletu i vezu, bave se tkanjem i heklanjem.

Predsjednik dramske sekcije Mirjana Aleksandrović rekla je da su u sekciju uključeni svi učenici područne osnovne škole iz Dobruna, te da su njihove aktivnosti prvenstveno vezane za obilježavanje značajnih datuma i pravoslavnih praznika.

Delegati Skupštine su razmatrali izvještaj o radu “Sokola” i njegovih sedam sekcija, finansijski izvještaj, kao i planove narednih aktivnosti.

Glavni finansijeri rada “Sokola”, koje okuplja više od 200 članova, su Mitropolija dabrobosanska, opština Višegrad i Zavisno preduzeće “Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada.