Sjednica SO-e Rogatica – Suficit budžeta 613.000 maraka

28.04.2016.

SO Rogatica (3)

ROGATICA – U Rogatici je danas, 28. aprila, održana redovna sjednica Skupštine opštine. Sa posebnim zadovoljstvom prihvaćen je Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2015. godinu koji je iznosio 6,565.917 maraka, što je za 1,09 posto više od planiranih i 19,26 posto više u odnosu na izvršenje u prošloj 2014. godini.

Rezultat je to, reče obrazlažući informacju Tijana Brkić, načelnik Odjeljenja za finsije, povećanja budžetskih prihoda za skoro 7,5 posto u odnosu na plan i čak za 16 posto u odnosu na izvršenje u predhodnoj godini.

Ukupni rashodi ostvareni su u visini od 5,952.325 maraka uz napomenu da je opštinska kasa zabilježila rekordan suficit od 613.592 marke i najveći je u posljednjih 10 godina, posebno u odnsou na 2014. kada je budžet bio u deficitu od 58.000 maraka.

SO Rogatica (2)

Na ostvarenje rekordnog suficita posebno se odrazilo (ne) izvršenje planiranih izdataka za nefinansijsku imovinu, odnosno kapitalne investicije, od svega 795.000 maraka, što je 67 posto od plana za cijelu godinu. U kuloarima sjednice odbornici NDS Željko Karišik i PUP-a Vinka Pušonja rekoše da je to svjesno učinjeno da bi aktuelna vlast u izbornoj godini imali više para da kupuju birače sitnim investicijama u ono što je trebalo uraditi prošle godine?!

Odbornici su usvojili i Akcioni plan za otklanjanje nedostataka po izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, čije mišljenje je bilo „sa rezervom“, i niz drugih odluka među kojima je i o izradi plana parcelacije zemljišta za izgradnju saobraćajne obilaznice oko Rogatice. Radi se o 82 parcele u katastarskoj opštini Rogatica 1 i Rogatica 2. na sjevero-istočnoj i južnoj granici užeg urbanog područja Rogatice, među kojima je manji dio privatnnog karaktera, a većina u vlasništvu država.

SO Rogatica (1)

Na sjednici su donesene i odluke o kupovini neizgrađenog građevinskog zemljišta od privatnih vlasnika u cilju realizacije projekta regulacije rijeke Rakitnica na dijelu od mosta u Plješevici do Sportsko-rekreacionog centra.

– Odlukom je obuhvaćeno osam fizičkih lica sa 1125 kvadratnih metara zemljišta za što će iz budžeta opštine biti isplaćeno oko 35.000 maraka, rekao je načenik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Rade Jovanović.

U okviru ove sjednice razmatrane su i prihvaćene informacije o radu u 2015. godini Pravobranilaštva RS – Sjedište zamjenika u Foči, Policijske stanice Rogatica, Osnovne škole „Sveti Sava“ i Srednjoškolskog centra „27. januar“, Opštinske organizacije Crvenog krsta, Opštinske Izborne komisije, Odbora za žalbe opštine i Veterinarske stanice.

Jedino većinu glasova prisutnih odbornika nije dobila Informacija o funkcionisanju mjesnih zajednica, pa će se ona, iako je prošla bez diskusije, kako je rečeno, u dogledno vrijeme ponovo naći pred odbornicima.