U toku obnova dječijih igrališta – inspekcija pojačava nadzor

15.04.2016.

Igraliste u Foci

FOČA – U Foči je u toku postavljanje novih i farbanje postojećih rekvizita u dječijim igralištima, za šta su sredstva obezbijeđena iz opštinskog budžeta i iz donacija.

U dječijem parku u Donjem Polju, u kojem je najviše rekvizita, postavljene su dvije drvene kućice sa toboganima, ljuljaškama i jedna vrteška, a na starim toboganima su gumirana postolja.

Ovaj parkić omiljeno je mjesto okupljanja najmlađih stanovnika Foče, ali je često na meti vandala koji pod okriljem noći lome rekvizite.

Iz opštine najavljuju češće inspekcijske kontrole.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da je ideja da staranje o tom prostoru bude prepušteno obdaništu.

“Razmišljamo i o tome da možda uvedemo neko dežurstvo tamo, a nismo daleko ni od ideje da bi neko mogao imati i neki mali biznis, da prodaje sokove, sladolede i slično, da bi se iz tih sredstava održavao vrtić”, dodaje Mašić.

On je apelovao da se građani odgovorno odnose prema zajedničkoj svojini.

“Naša je molba mladima da vode računa o ovom mobilijaru, da bi ga sačuvali za dječicu i da ga ne koriste oni koji su prerasli taj uzrast”, ističe Mašić.

Mašić smatra da je ružno da neko šeta pse u vrtiću ili ipred hrama, te dodaje da će biti postavljen i znak da to nije dozvoljeno.

Planirano je da dječija igrališta budu obnovljena i u naseljima Dragočava i Brod na Drini, a u opštini očekuju da će, osim 3.000 KM planiranih u lokalnom budžetu, uspjeti da iz donacije obezbijede za ove namjene dodatnih 10.000 KM.

Uporedo sa opštinom, slične aktivnosti sprovode Asocijacija mladih i Omladinski pokret, tako da se može očekivati da će u ovoj godini fočanska djeca dobiti mnogo bolje uslove za igru.