Peto druženje izvornih pjevačkih grupa u Rogatici [FOTO]

24.05.2016.

Izvorno pjevanje u Rogatici (1)

TRADICIJA PJESMOM ISKAZANA

Izvorno pjevanje u Rogatici (2)

ROGATICA – Oj Boriko ne bih te volio da se nisam u tebi rodio. Od ove i brojnih drugih izvornih pjesama sinoć se više od dva sata orila sala gradskog bioskopa u Rogatici iz više desetina grla članova preko 20 muških i ženskih grupa sa područja Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije, Brčkog i Bratunca i Pljevalja u Crnoj Gori, koji su se okupili na 5. tradicionalnom druženju koje je povodom Svetog Vasilija Ostroškog održano u organizaciji Muške pjevačke grupe koja u Rogatici nosi ime ovog velikog svetitelja.

Izvorno pjevanje u Rogatici (3)

Pred punom salom bioskopa smjenjivale su se grupe pjevača obučene u živopisne narodne nošnje iz „Plavog nevena“ u Foči, „Rada Jamine“ iz Višegrada, „Potkovače“ i „Ljubišnje“iz Pljevalja, koje su pratili zdravičari Milovan Domuzetović i Milovan Đačić.

Izvorno pjevanje u Rogatici (4)

Nastupili su i članovi ženske i muške grupe sokolačkog „Zavičaja“, „Mladosti“ sa Pala, „Slavije“, „Srđana Kneževića“ i „Srpskog sokola“ iz Istočnog Sarajeva, te KUD-a „Ilićka“ iz Brčkog, a na zavičaj i pjevanje u rodnom Sarajevskom polju posjetili su Nebojša Banduka i Branko Kenić, koji nakon egzodusa iz Sarajeva žive u Bratuncu.

Izvorno pjevanje u Rogatici (5)

Ni ovaj skup „izvornjaka“ nije protekao bez drvenih gusala. Pjevali su Kosta Plakalović, Rade Popović, Drago Pelemiš, Ilija Rabota i Vladislav Jovanović.

Izvorno pjevanje u Rogatici (6)

Umijeće sviranja na fruli pokazao je i mladi Dušan Ljubinac iz Seljana kod Rogatice, dok su mlađi i stariji članovi ansambla KUD-a „Stara Gora“ u dva nastupa, pod voćstvom koreografa Milenka Kušića, izveli nekoliko spletova narodnih igara.

Izvorno pjevanje u Rogatici (7)

Svi oni toplo su pozdravljeni, a neki na traženje publike, na binu vraćani i po više puta, pjevajući iz sveg glasa pjesme iz sočičkog kraja rogatičke opštine, sa Borika, Romanije, Sarajevskog polja, Podrunja i drugih krajeva gdje se još uvijek, ali sve rijeđe, čuju izvorne narodne pjesme poput one „Oj rakijo da mi nije tebe, ja bih davno oženio sebe“, kako pjevaju gorštaci sa Romanije, ili „Ja ne pjevam majko od miline, nego pjevam da me želja mine“, kako su sinoć pjevale članice ženske pjevačke grupe iz „Srpskih sokolova“ KUD-a iz Vojkovića.

Izvorno pjevanje u Rogatici (8)

Ovu manifestaciju otvorio je Tomislav Puhalac, načelnik opštine koja je bila i generalni pokrovitelj, a pomogli su je i više privatnih privrednih preduizeća i pojedinaca.

Izvorno pjevanje u Rogatici (10)