Iz ŠG „Sjemeć“ u Rogatici – Nove šume na 35 hektara goleti

04.06.2016.

Posumljavanje Sjemec

ROGATICA – Iskoristivši pogodne vremenske prilike za sadnju, u ŠG „Sjemeć“ ovog proljeća obavili su pošumljavanje goleti na 35,5 hektara, što je preko 85 posto od plana ta tekuću godinu.

Šef Službe za tehničku pripremu i realizaciju proizodnje u Gazdinstvu, Milomir Ećimović, reče da je iz osnova proste reprodukcije pošumljavanje izvršeno na 11,7 hektara sa 18000 sadnica jele, smrče, hrasta, jasena i javora. Kroz proširenu reprodukciju pošumljeno je 23,7 hektara goleti u privrednim jedinicama Donja i Srednja Prača. Zasađeno je 60000 sadnica sa obloženim korijenovim sistemom hrasta, javora i jasena.

– Ono što je značajno reći, naglasio je Ećimović, jeste činjenica da je cjelokupno pošumljavanje, u vrijednosti od preko 100.000 maraka, obavljeno vlastitom radnom snagom angažujući i radnike iz uprave Gazdinstva. To je na planu racionalizacije i štednje na jednoj i kvaliteta obavljenih radova na drugoj strani, već postala tradicija u ovom kolektivu.

Za jesen, kao lakši i jednostavniji dio posla, ostalo je da se pošumi još 6 hektara goleti i obavi njega starih kultura kroz prašenje, čišćenje od korova, proreda i popunjavanje na 252 hektara šumskih površina.