Savez RVI Republike Srpske – Potcijenjeni i uvrijeđeni

26.07.2016.

RVI ROgatica

ROGATICA – U Rogatici je danas, 26. jula, održana vanredana sjednica Kolegija Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske. Povod je nezadovoljstvo raspodjelom sredstava Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite za realizaciju projekata za 2016. godinu.

– Kao i ranijih godina, rekao je Dragan Vrhovac, predsjednik Kolegija Predsjedništva Saveza RVI RS, mi smo i ove konkurisali sa tri projekta za realizaciju našeg programa rada u tekućoj godini. Osnovni je izdavanje najmanje dva broja časopisa RVI, a zatim obilježavanje značajnijih datuma uz krsnu slavu Saveza Svetog Pantelejmona 9. avgusta i sportske aktivnosti. Uz maksimalnu štednju i racionalnizaciju išli smo na minimum troškova i tražili 15.000 maraka. Odobreno nam je svega 7000 i mi smo time ne samo potcijanjeni, nego u uvrijeđeni. Naše razumjevanje za stanje u Republici i dosadašnja tolerantnost i kooperativnost nam se obija o glavu. Ne cijene se naše žrtve adekvatno ostalim udruženjima proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Zbog toga, naglasio je on, i ova vanredna sjednica Kolegija. Dogovorili smo se i tražimo da se u roku od 5 dana kroz aneks već potpisanih ugovora izvrši dopuna i nama dodijeli traženih 15.000 maraka. U protivnom slijedi održavanje sjednice Kolegija sa resornim ministrom, a zatim i svih 25 članova Predsjedništva u prostorijama Ministarstva. Tražićemo da nas primi i predsjednica Vlade, ali nećemo odustati od našeg zahtjeva, jer je to minimum minimuma.

Kolegij je upoznat sa tokom priprema za realizaciju ponude Opštinskog vijeća Srbobran (Srbija) i njegovog predsjednika Neška Čestića (porijeklom sa Han-Pijeska) oko boravka 100 RVI u odmaralištu Sutomor na moru u Crnoj Gori. Anketom koja je već provedena za odlazak u Sutomor u vremenu od 20. avgusta do zaključno sa 8. septembom, prijavilo se 120 RVI.

Pošto odmaralište u jednoj smjeni može da primi najviše 50 osoba, Kolegij je zaključio da se, poštujući taj broj, iz Zvornika, Doboja, Foče, Novog Grada i Banja Luke, upuiti po 10 RVI. Iz Prnjavora poći će 11, Rogatice i Gradiške po 6, Mrkonjić Grada i Bijeljine po 5 itd. do maksimalnih 100 koliko je ponuđeno za smještaj. U odmaralištu RVI je obezbjeđen besplatno prenoćište i jedan obrok, a prevoz i svi ostali troškovi padaju na teret korisnika.

Što se tiče krsne slave Svetog Pantelejmona, Savez će je proslaviti u Domu penzionera u Banja Luci, a slaviće i Opštinski odbori u Rogatici i Zvorniku.

RVI