Šummsko gazdinstvo „Sjemeć“ Rogatica – Uspješno prvo plugodište

25.07.2016.

SG Sjemec (3)

ROGATICA – Ako je suditi po poslovanju u prvih šest mjeseci, onda u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“, koje zapošljava 210 radnika, ovo će biti još jedna uspješna poslovna godina, rečeno je na Stručnom kolegiju Gazdinstva čija je sjednica, pod predsjedništvom direktora Milorada Jagodića, ovih dana održana na Brdinama, u sjedištu Radne jedinice „Sjemeć“ u šumama istoimene planine.

Pošumljavanje goleti, kao primarni zadatak Gazdinstva, obavljeno je u planiranom obimu. U prostoj reprodukciji, rekao je Milomir Ećimopvić, šef Službe za tehničke pripreme i realizaciju proizvodnje, zasađeno je 12 hektara goleti sa 17.630 sadnica sa obloženim korijenovim sistemom. U proširenoj reprodukciji zasađeno je 23,7 hektara goleti sa oko 60.000 sadnica. U pošumljavanje ukupno investirano je 100.000 maraka uz 1082 dnevnice zaposlenih u Gazdinstrvu koji su ovaj posao obavili uz radovni rad i za redovnu platu.

SG Sjemec (2)

Što se tiče sječe i izrade drvnih sortimenata od planiranih 76430 kubnih metara na godišnjem nivou, odsječeno je i izrađeno 35495 kubika ili 3,15 posto više od plana.Otpremljeno je 34553 kubna metra, tako da je na zalihama ostalo nepunih 1000 kubika, što je zanemarljivo u odnosu na potražnju drveta, rekao je tehnički direktor Gazdinstva Marko Tomović.

– Sječa četinara ostvarena je sa 8,1 posto iznad plana. Lišćara je odsječeno nešto više od 10.000 kubika ili 92,3 posto od planiranog. U izvršenje ovog plana ne sumnja se, jer se ogrijev u povećanom obimu isporučuje u drugom polugodištu, naglasio je Tomović.

Uz analizu sječe i izrade drvnih sortimenata, posebno je bilo riječi o problemu sušenja šuma zbog povećanog broja potkornjaka i velikog broja „slučajnih užitaka“. Iako je ovaj problem manje izražen nego u nekim susjednim gazdinstvima, on već utiče na kvalitet sječive mase i finansijski bilans gazdinstva. Globalni je to problem i čeka se riječ struke i nauke, rečeno je tim povodom.

SG Sjemec (1)

I finansije su u planiranim okvirima. O tome je govorio rukovodilac računovodstveno-finansijske službe Vlastimir Lelek. Ukupan prihod, naglasio je on, ostvaren je u iznosu od 3,8 miliona. Troškovi poslovanja, u čemu lična primanja radnika i ugovori o povremenim poslovima učestvuju sa 50,6 posto, iznose 3.790.000 maraka. Ostvarena je dobit od 47.000 i na nivou je plana uz prosječnu platu po zaposlenom od 705 maraka.

Stručni kolegoj je upoznat da su u proteklih šest mjeseci inspekcijski i drugi kontrolni organi osam puta boravili u Gazdinstvu i svi nalazi su pozitivni. Desilo se i sedam povreda na radu i sve su bile lakše prirode. Povrijeđivani su uglavnom sječaki, najčešće zbog ne korišćenja zaštitne opreme.

Bilo je riječi i o narednim zadacima. Sve raspoložive snage usmjeriće se ka izvršenju proizvodnih planskih zadataka u čemu posebna uloga biće na rukovodiocima radnih jedinica i stručnim kadrovima u Gazdinstvu.