Impresivno mjesto u Čajniču urađeno u etno stilu – mjesto pod suncem

08.08.2016.

Kod lopte (1)

ČAJNIČE – Narodni sabor „Kod lopte“ na Prevrzmi, održava se već sedmu godinu za redom, tradicionalno svake godine u nedjelju.

Osnivač i tvorac sabora beogradski profesor, gospodin Branislav Mašić, kaže da se u ovakvim prilikama narod okupi na mjesto Prevrzmu i da se na ovaj način vraća tradiciji i pravim istinskim vrijednostima.

Danas nam je izuzetna čast prikazati vam sve one tvorevine koje su nastale još od davnina,a ovdje su na jednom mjestu postavljene i sačuvane-kaže profesor Brane.

Gospodiin Mašić dodao je da dodatnu vrijednost na Prevrzmi kod Čajniča, u ekološko turističkom i sportskom komleksu, „Vazdušna banja MB“, daje podignuti jedinstveni spomenik lopti i sunčani časovnik.

Kod lopte (2)

Vazdušna banja pročula se nakon što je dr Mašić, prije osam godina na prevoju Prevrzma, na nadmorskoj visini od 1.100 m na svom imanju podigao jedinstven spomenik lopti, kao simbolu sporta, druženja, ljubavi i mira, visok 2,20 metara.

Jedna od zanimljivosti je i natpis na vikendici „Vila Ravijojla“ koji je nastao na mitološkoj priči o Marku Kraljeviću i njegovom konju Šarcu, čiji se otisci kopita nalaze na Čivči brdu u blizini Gorskih očiju, zvanih Lokve. Profesor posebno za ovu priču vezuje endemičnu vrstu „Vila bukva“ koja se nalazi u Medoševićima.

On ističe da je ovo mjesto stanovanja stogodišnjaka, jer je na ovom prostoru zabilježena godišnja dob Nene Paše zvane Trebeška koja je umrla u 114 godini života, poznata u narodu Baba – teta Perendija umrla u 98 godini i Selimovica u 98. godini života.

Kod lopte (3)

U okviru sabora održana su sportska takmičenja, u malom fudbalu, bacanju kugle, skoku u dalj iz mjesta, trke u vrećama i pretezanje konopca. Saboru je prisustvovao i načelnik opštine Goran Karadžić.

Prvo mjesto u malom fudbalu osvojila je ekipa „Zmajevi“, dok je drugo mjesto, pripalo veteranima.

Od deset učesnika ovoga puta kuglu je najviše bacio Đorđe Blagojević iz Čajniča. U skoku u dalj iz mjesta, od osam učesnika, najviše je skočio Đorđe Blagojević, 2,75. U takmičenju sa vrećama, od po deset takmičara, prvo mjesto takođe je osvojio mladi Đorđe Blagojević. U trci sa vrećama do 15 godina prvo mjesto osvojio je Vlajko Pribilović. Najzanimljiviji događaj prevlačenje konopca i na ovom saboru oduševio je i nasmijao sve prisutne. Od dvije šestočlane ekipe prvo mjesto osvojila je ekipa „Brajćevac“.

„Sportski dio programa iz godine u godinu je sve kvalitetniji, iako vremenski uslovi nisu dozvolili uspjeli smo da održimo sva viteška nadmetanja“-kaže Brane.

Kod lopte (4)

Profesor dodaje da su veliki interes posjetioci pokazali i u navlačenju konopca, a ono što je bilo još zanimljivije je trčanje u vreći starijih, a i mlađih generacija do 15 godina“.

Nakon održanih sportskih tamičenja, sve prisutne zabavljao je „Maksimović“ bend. Ove godine Prevrzmu je posjetila i Jovana Simović sa Pala,- virtuoz za violinu, koja je svojim muzičkim čarolijama na ovom drevnom istrumentu oduševila prisutne, posebno one koji su zaljubljenici zvuka violine.

Na ovom prostoru postoji niz jedinstvenih stvari koji su tako osmišljeni da su veoma rijetke u svijetu. Recimo, Lopta sa sunčanim časovnikom je jedinstvena, a takođe i spomenik sa čovjekom, zatim Kustin trg, prva posveta Emiru Kusturici jednom od najvećih kreativnih genija po mišljenju profesora Mašića.

Mašić dodaje da se na velelepnom mjestu kao što je Prevrzma, takođe nalaze tri stanice, nad kojima su se nadvile prelijepe jelovite grane čiji su nazivii jako interesantni, kao što su Stanica „Bez voznog reda“ na koju posjetioci koji dođu mogu bezuslovno da uživaju u čarima izletišta, zatim „Momački raj“ i „Djevojačka čežnja“ se uklapaju u ambijent i skreću veliku pažnju svima koji dođu.

Kod lopte (5)

Voda dobre volje takozvana „Bijela voda“, ljekovita voda, u čujoj izgradnji su učestvovale dvije srpske i dvije bošnjačke porodice. A to su Mašić, Drašković i Hodžić, Šero. Ova voda predstavlja jedinstven primjer podizanja zajedničke vode kako u predratnom tako i u posleratnom periodu-priča nam profesor.

Zastava olimpijskih igara vihori od 2014. godine, na jarbolu čiju osnovu čine svjetski putokaz metropola u svijetu i obližnjih mjesta, kao i putokaz udaljenosti grada Šavnika, odakle potiče porodica Mašić.

Prema riječima Profesora Brana realizacija planova za dalji razvoj sadašnjeg izletišta vezani su za izgradnju astronomske apservotorije, koja bi bila jedina na prostoru Gornje Drine, kao i izgradnja planinskog doma, vetrenjače i još po nešto što će da oplemeni, a pritom da ne ugrozi ljepotu ovog kraja.
Sabor su posjetili i Doc. dr Slaviša Moljević, kao i Prof. dr Spasoje Tuševljak.

Profesor Tuševljak je rekao da mjesto na kome se danas nalazimo, predstavlja velelepni kraj sa ogromnim mogućnostima u svakom smislu.

Prema riječima Dr. Slaviše Moljevića, na mjestu kod lopte je prikazana bogata srpska tradicija, gdje se njeguje kultura i običaji.

Profesor obraćajući se pozdravnom porukom svim prisutnima, istovremeno se zahvalio i opštini Čajniče, ŠG „Vučevici“ Čajniče i JKP „Vrelo“ d.o.o Čajniče. Posebno se zahvaljuje pozitivcima, istaknutim kreativcima ovog kraja Radu Blagojeviću, Vulu Vojnoviću i Dragiši Draškoviću kao i svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u kreiranju ljepote ovog mjesta. On poziva sve da dođu i da uživaju u mirisima ruže, Vazdušne banje.