Naredne subote u Gučevu – Promocija knjige Gučevska četa

03.08.2016.

Gucevska ceta (1)

ROGATICA – Ove godine, (misli se na 2015. – op. autora ovog prilog), cio svijet obiježava sedamdesetu godišnjicu pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Za nas, to je prilika da se sa zahvalnošću i ponosom sjetimo boraca narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odrada Jugoslavije, koji su uz ogromne napore i požrtvovanost oslobodili zemlju od okupatora i dali svoj časni doprinos savezničkoj pobjedi nad fašizmom u Evropi.

U toj velikoj i herojskoj borbi protiv okupatora i njihovih domaćih pomagača, svoje časno mjesto zauzima Romanija i njen narod, a sa njima i Gučevo i njegova partizanska četa. Dovoljno je reći da je u ljeto 1941. u svetu borbu za slobodu i pravdu krenulo 230 mladića iz gučevskog kraja, a da njih 90 nije doživjelo radost pobjede, kaže u Predgovoru knjige Gučevska četa Jovana Jovičića koju je priredio i 2015. objavio Milivoje-Mile Jovanov sin koji po napuštanju Sarajeva 1992. živi u Torontu, u Kanadi.

Gucevska ceta (2)

Pošto knjiga najviše govori o Gučevu i gučevskom kraju, sljedom toga njena promocja, prvi put u ovim krajevima, održaće se u Gučevu, u prostorijama bivšeg zadružnog doma.

Priređivač knjige podsjeća da je njegov otac Jovan godinama prikupljao istorijske podatke, te sjećanja boraca i ljudi iz našeg kraja, sa željom da napiše Hroniku sela Gučevo. Nažalost neke druge okolnosti i smrt su ga u tome spriječili i zato sam ja, sad u povodu sedamdesete godišnjice Drugog svjetskog rata, odlučio da sredim i dopunim Jovanov rukopis i izdam ovu knjigu. Nazvao sam je Gučevska četa, jer se sačuvani Jovanov rukopis najviše odnosi na Drugi svjetski rat, ali sam u knjiogu uvrstio i predratni period, jer sadrži brojne, vrlo dragocjene podatke.

To je i razlog da na promociji, naglašava priređivač, Milivoje-Mile Jovičić, očekuje veći broj potomaka boraca Gučevske čete ne samo iz Gučeva nego i svih drugih sela i mjesta čiji su se pretci, od kojih nažalost, ni jednog više nema među živima, borili u sastavu ove slavne jedinice NOP-a.

Gucevska ceta (3)

Zato, poručuje on, Gučevci i ostali, dođite. Imaće se šta čuti znano i dosta neznanog. Knjigu sačinjava skoro 300 stranica. Počinje sa poglavljem „Staro Gučevo“, a završava sa „Izvori“ koji knjizi daje ne samo memoarsku, nego i istorijsku dimenziju.

U knjizi se nalazi i veći broj fotografija, neke i prvi put objavljene. Tu su i partizanske pjesme i niz drugog zanimljivog za one koje interesuje Drugi svjetski rat i naši krajevi u njima. Zato, i naša poruka: dođite u Gučevo, u subotu u 11 časova – bivši zadružni dom.