Preobraženjske svečanosti u Rogatici – Trke i pjesnici slavi u čast

19.08.2016.

Trke i pjesnici (1)

ROGATICA – U nizu manifestacija koje su juče poslje podne i sinoć upriličene povodom Preobraženja Gospodnjeg kao krsne slave opštine, izdvajamo dvije. To su tradicionalne biciklističke i pješačke trke ulicama grada i Preobraženjski pjesnički susreti.

U biciklističkoj trci na stazi dugoj 12 km (osam krugova po 1,5 km), koja je nažalost prošle uz uporno padanje dosadne kiše rosulje, učestvovalo je 9 takmičara. Pobijedio je Dragan Nešković iz Sokoca, koji je stazu prešao u vremenu od 26 minuta. Drugo mjesto zauzeo je prošlogodišnji pobjednik Krsto Šljivić (26,20) i treće Ivan Razdoljac (27 minuta) oba iz Rogatice.

Pješačke trke vraćene su u program Preobraženjskih dana poslije šest godina. Okupile su atletičare iz atletskih klubova Teslić, Vlasenica, Doboj Istok, Goražde i domaćina Rogatica, a trke su se odvijale po uzrastu takmičara.

U kategoriji cicibanki na stazi dugoj 250 metara prvo i drugo mjesto zauzele su Anja Biljanović i Marija Gačić iz Teslića, a treće Marija Gračanin iz Rogatice.

Trke i pjesnici (2)

Kod cicibana najuspješniji je bio Miloš Gačić iz Teslića, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Miloš Sokolović i Marko Andrić iz Rogatice.

Sva tri mjesta u kategoriji pionirki zauzele su Rogatičarke – Dejana Jankković, Irena Ikonić i Marija Karišik, a kod pionira Ivan Ćebić iz Rogatice, Milan Ristić (Teslić) i Aleksandar Erkić (Vlasenica).

Ipak, najinteresantnija je bila trka seniora muškaraca. Učestvovalo je 11 takmičara, na stazi dugoj tri kilometra. Pobijedio je reprezentativac BiH Osman Junuzović ispred klupskog kolege Belmina Mrkanovića i Srete Krstića iz Vlasenice.

Takmičari od prvog do trećeg mjesta u svim kategorijama uz diplome osvojili su i prigodne novčane nagrade, koje je obezbijedila Opština Rogatica.

Trke i pjesnici (3)

PJESNICI BRANE SVIJET

Prema mišljenju mnogih poezija je najuzaludnija od svih poslova. Ona je uzaludna u onoj mjeri u kojoj je to i svijet. A teži li ovaj svijet svojoj uzaludnosti i traži li ovo Novo doba čovjeka koji ne pjeva? I hoće li se na kraju, obistiniti ona krilatica da će poezija sačuvati svijet?

Kao porotnici u odgonetanju ovih pitanja večeras imamo priliku da čujemo riječi samo jednog, onog bogumilnijeg svjedoka – pjesnika, rekao je u uvodnoj riječi Milenko Jevđević, pjesnik i književnik koji živi i radi u Banja Luci, ali je vrlo često i u rodnoj Rogatici, na otvaranju Preobraženjskih pjesničkih susreta sinoć u sali bioskopa u Rogatici.

Svjedoci odgovora na njegovo pitanje bili su bard srpskog pjesništva Krstivoje Ilić iz Šapca, Zoran Kostić iz Banja Luke, Milica Bakrač iz Nikšića, Mirjana Bulatović iz Beograda, Milanko Borovčanin-Romsok iz Sokoca i domaći pjesnici Božidar Stanar i Milun-Mišo Lubarda, koji su recitujući ili čitajući svoje pjesme u potpunosti oborili tezu o uzaludnosti poezije u današnjem svijetu.

Trke i pjesnici (4)

Naprotiv, dokazali su da su poezija i pjesnici jedan od ključnih stubova svijeta. Tako je bilo nekad, tako je danas i tako će biti i u budućnosti. Potvrdili su to i aplauzi prisutnih na ovoj kulturnoj manifestaciji za koju, moramo reći, nije baš odabrano najbolje mjesto održavanja – sala bioskopa sa preko 300 sjedišta.

Šlag pjesničkim susretima dala je gošća Elena Stanisavljević, ruskinja koja živi u Beogradu. Završila je muzički konzervatorij, odsjek klavir. Poznati je interpretator uz gitaru ruskih i srpskih pjesama među kojima su sinoć bile i nedavno preminule Jadranke Stojaković.