Udruženje „Stara Gora“ u Rogatici – Čuvaju ime zavičaja i tradiciju

25.08.2016.

Stara Gora (1)

ROGATICA – Formirano da okupljanjem mladih na zajedničkom intersu za igru, pjesmu i muziku pokušavaju sačuvati tradiciju i kulturu ovog kraja, Udruženje za zaviučajnu tradiciju „Stara Gora“ u Rogatici za samo nešto više od dvije godine djelovanja postiglo je više nego što su i najveći optimisti očekivali.

– Prije svega, reče predsjednik Udruženja Nebojša Popović, okupili smo preko 150 aktivnih članova koji su raspoređeni u više sekcija i grupa. Najbrojnija je folklorna sekcija u kojoj radi više od 100 članova u dobi od 8 do 15 godina. Tu je i muzička sekcija, pjevačka i grupa entuzijasta koji se bavi samupljanjem narodnih nošnji i drugih rukotvorina, starih alata i ostalih predmeta materijalne kulture ovog kraja.

– Najviše je postignuto, dodao je Popović, u oblasti folklora. Uz više nastupa na domaćoj sceni i u mnogim mjestima Republike Srpske, folkloristi „Stare Gore“ u više navrata gostovali su u raznim mjestima u Srbiji i Crnoj Gori, a boravili su i igrali u Pragu u Češkoj Republici, na Krfu u Grčkoj, Sunčanim Bregovima u Bugarskoj i odasvud kući dolazili svijetla obraza sa nagradama i drugim priznanjima.

– U Rogatici, gdje smo dobili odgovarajuće prostorije za rad, priredili smo nekoliko vrlo uspjelih koncerata. Posebno zapažen bio je koncert posvećen drugoj godišnjici rada, u maju ove godine, na kome je uz igre i pjesme prikazan i bogatstvo materijalnog nasljeđa do koga su došli vrijedni volonteri Udruženja. Dio toga prezentiran je zainteresovanim na posebnom štandu koji je bio sastavni dio izložbe meda i pčelarskih proizvoda koja je upriličena povodom nedavne krsne slave opštine Rogatica Preobraženja Gospodnjeg na kome su bili izloženi raznim predmeti naredne nošnje ovog kraja koji većinom potiču iz „sehara“ naših baka i dijelom koje su sašile ruke naših članica i njihovih majki i ostale ženske rodbine, kazuje Popović.

Stara Gora (2)

Posjetioci štadna imali su priliku i da vide nagrade, zahvalnice i druga priznanja sa naših gostovanja po Republici Srpskoj, susjednim državama i regiona. Štand je krasilo i vlastito izdanje vodiča „Dobro došli u Rogaticu“ u kome je kroz riječi i fotografije prikazan dvogodišnji rad Udruženja sa znamenitostima grada i opštine pod motom „Život je igra – igra je život“, naglasio je Popović.

Uz Preobraženje Gospodnje „Starogorci“ su bili domaćini i vrlo zapaženog cjelovečernjeg koncerta folklora na kome su uz njihov ansambl igrali i pjevali i gosti iz kulturno-umjetnučkih drušava Kruševca, Pljevalja i Šekovića.

OTKUD IME STARA GORA

Stara Gora je naziv za cijeli jedan kraj na boričkoj visoravni. Pod tim imenom „pokriva“ sva sela ispod Zečice, Bokšanice i padina Devetaka do Babića bora na kraju sela na području Mjesne zajednice Sokolovići u sokolačkoj opštini. Otuda i narodna: Stara Gora do Babića bora i taj kraj ima neka svoje karakteristike posebno u načinu pjevanja i muškaraca i žena po čuvenoj grlenoj starogorskoj kajdi.