Počeo naučni skup “Ekonomija danas”

01.09.2016.

Ekonomija danas

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je danas počeo naučni skup “Ekonomija danas”, o temi “Slobode, konkurencija, subvencije”, na kojem učestvuje oko 80 referentnih naučnih radnika iz zemlje i inostranstva.

Skup, koji će trajati dva dana, otvorio je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, apelujući da se što više povezuje teorija i praksa.

“Nauka, praksa, odnos prema međunarodnoj i domaćoj ekonomiji su četiri ključna faktora u ekonomiji za nas u Srpskoj. Ako mi samo prihvatimo teoriju može se desiti da dobijemo apstraktan model ekonomije koji je neprimjenljiv, a ako prihvatimo praksu dobićemo amaterizam”, istakao je Kuzmanović.

On je naveo da Akademija nauka i umjetnosti podržava ovaj skup jer smatra da na takvim skupovima treba da se daju nove ideje, kao i da je zadatak Akademije da poveže praksu i teoriju i tako doprinese razvoju Republike Srpske.

“Na ovom skupu raspravljaće se o veoma važnim pitanjima, prije svega o ekonomskim, koja se odnose na slobode u ekonomiji. U ekonomiji su slobode kretanje kapitala, robe, lica, ideja”, rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da je Andrićgrad, u kojem je bio mnogo puta, sjajan izbor za održavanje naučnog skupa jer je to mjesto gdje se forsira nauka, integracija, gdje treba zajednički nastupati za razvoj nauke i ekonomije.

Ekonomija danas

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da se na ovom skupu, koji se u Andrićgradu organizuje treći put, daju nove ideje za razvoj i doprinos ekonomije u ukupnom razvoju privrede i društva u Republici Srpskoj.

On očekuje da se dobiju određeni prijedlozi u vezi sa ekonomskim razvojem u Srpskoj, odnosno pomoć ekonomista u privrednom razvoju u svekupunom razvoju društva.

“Ovaj skup je po sastavu učesnika do sada najkvalitetniji i na njemu će predavanje održati vrhunski stručnjaci iz Srbije i Republike Srpske i drugih zemalja”, naglasio je Grujić, dodajući da skupu prisustvuje šest akademika, što je vrhunac kvaliteta i znanja u oblasti ekonomije.

On je naveo da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji je organizator naučnog skupa “Ekonomija danas”, trudi da pomogne privredni razvoj sredine u kojoj djeluje.

Predsjednik Naučnog odbora skupa Spasoje Tuševljak istakao je da je ovo referentan i interdisciplinaran skup, gdje se govori o svim izazovima i problemima ekonomije danas u svijetu, posebno o izazovima sa kojima se suočavaju male zemlje u tranziciji.

“Naš kapacitet je takav da ne možemo uticati na globalne tokove, ali se moramo okrenuti našim resursima. Mi želimo da našim radom i idejama učinimo sve da se ovdje živi bolje. Naš izbor je ekonomija izvrsnosti, gdje mi na našim materijalnim vrijednostima i ljudima, tamo gdje imamo komparativne vrijednosti moramo podizati kvalitet, razvojem određenih institucija, projekata”, naglasio je Tuševljak.

U okviru naučnog skupa, u 18.00 časova biće održan okrugli sto “Politička stabilnost kao osnova ekonomskog oporavka i razvoja Republike Srpske i BiH” na koji su pozvani zvaničnici institucija Srpske i BiH, ugledni intelektualci, predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH i medija.

Predviđeno je da drugog dana učesnici posjete značajne kulturno-istorijske i vjerske spomenike, kao i turističke destinacije u Višegradu, Novom Goraždu i Čajniču.