Radosna vijest za Rogatičane – Stiže voda iz novog cjevovoda

24.10.2016.

rogatica-novi-vodovod-3

ROGATICA – Rekonstrukcija i sanacija vodovodnog sistema u Rogatici u drugoj komponanti istoimenog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju 3,5 kilometara transportnog cjevovoda od izvorišta „Ziličina“ do pumpne stanice u centru grada, ušla je u završnu fazu.

Dragan Sarić, glavni inženjer u DOO „HIDRA“ iz Bijeljine, čiji radnici relizuju ovaj dio projekta, reče da je ostalo da se polože cijevi na svega još oko 300 dužnih metara trase u neposrednoj blizini izvorišta u Ziličini i najdalje do kraja tekuće nedjelje Rogatičani će kontinuirano, u dovoljnim količinama i u svim dijelovima grada, dobiti vodu najmanje za narednih 50 godina.

rogatica-novi-vodovod-2

Poslije dolaska vode putem novog cjevovoda, trebaće još 7 do 8 dana, naglasio je Sarić, da se kompletna trasa u tehničkom i estetskom izgledu dovede u red. Time će u cjelini biti okončani radovi na ovom objektu koji su, sa rokom završetka od 12 mjeseci, počeli polovinom septembra ove godine u okviru kojih su uz potpunu izmjenu vodovodnih cijevi duž cijele trase urađeni filterski nasipi oko bunara 1 i 2 na izvorištu. Tu je i izgradnja glavnog nasipa oko i iznad oba bunara i urađeni novi cjevovodi od bunara do sabirne komore koja je potpuno rekonstruisana i dovedene na nivo novog objekta.

Sa završetkom objekta na izvorištu i transportnom cjevovodu, slijdi nova, završna, faza rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije u samom gradu. Riječ je o rekonstrukciji gradske vodovodne mreže čijih dijelova ima i iz perioda 1905. i 1906. godine, kada su, kako su zapisali tadašnji hroničari, „u Rogatici izbačeni vodovodi iz turskog perioda i izgrađena moderna i jedinstvena mreža gradskog vodovoda“.

rogatica-novi-vodovod-4

Ugovorena cijena radova oko uređenja izvorišta i polaganja novog transportnog vodovoda je 750.000 maraka od kojih su 50 posto kreditna sredstva, a ostalo je obezbijeđeno iz budžeta opštine po osnovu kapitalnih investicija.