Džajka poljoprivednicima u Rogatici – Pedeset ovaca socijalno ugroženim

28.12.2016.

jica-ovce-u-rogi-1

ROGATICA – Japanska razvojna agencija JACA (Džajka) preko svoje kancelarije u Skelanima nastavlja podršku razvoju poljoprivrede u Rogatici.

Početkom ovog mjeseca 52 pčelara iz Udruženja „Sat“ dobili su dio pčelarske opreme, među kojima su i prijeko potrebne pogače za prihranu pčela, koju su donirali Japanci, a juče, utorak, 27.12., pred sami kraj istog mjeseca i godine, deset poljoprivrednih proizvođača u stanju socijalne potrebe dobili su po 4 ovce i ovna.

jica-ovce-u-rogi-2

Četiri korisnika ove donacije su iz Živaljevine, dva sa Borika i po jedan iz Bjelogoraca, Brankovića, Agarovića i Mislova.

– Ova donacija trebala je da se realizuje u septembru. Zbog pojave „plavog jezika“ na preporuku veterinarskih inspekcija isporuka je odložena do ovih dana. Da bi, ipak, bili sigurni da se radi o zdravim i autohtonim životinjama, ovce su kupljene od Slavka Purkovića, uzornog stočara iz sela Brezje u Mjesnoj zajednici Stjenice na području naše opštine, reče v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine, Delivoje Đerić.

jica-ovce-u-rogi-3

Inače, „Džajka“ realizujući projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ u Rogatici već treću godinu podržava ekonomsko osnaženje seoskih domaćinstava. Uz pčelare i ovčare, podržavani su uzgaivači goveda dodjelom 112 visoko mliječnih steonih junica, voćari su dobili 13.800 sadnica jabuka i šljiva, a podignuto je i skoro 100 dunuma malinjaka. Mjereći finansijski, donacija Džajke u sela opštine Rogatica premašila je sumu od milion maraka, podaci su iz nadležnih službi Opštinske uprave.