Badnje veče u Rogatici i na Borikama [FOTO]

07.01.2017.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-1

ROGATICA – Badnje veče i nalaganje badnjaka pred najradosniji hrišćanski praznik Božić u Rogatici je obilježeno na svečan način.

U organizaciji Srpske pravoslavne Crkvene opštine već u 16 časova upriličeno je nošenje badnjaka od ulaza u grad iz pravca Sokoca i Kovanja.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-2

Badnje drvo „išlo“ je na vozilu koga je pratio veći broj mladih iz KUD „Sretenje“ i drugih građana i prošlo duž cijele ulice Srpske sloge do crkve Svete Trojice. U portu ovog svetog hrama unijela ga je grupa grupa mladića u društvu proto jereja Zorana Jerinića.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-3

Nakon toga u punoj crkvi vjernika među kojim je bilo i dosta djece, održano je večernje bogosluženje koga je vodio starješina Crkve proto jerej Dragoljub Masal. U okviru bogosluženja obavljeno je osvećenje badnjaka a prisutna djeca ponuđena su bombonama koje su kupili iz slame. Jerej Masal održao je i prigodnu besjedu povodom Badnjeg dana i Božića koji se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg i Spasitelja Svijeta. Kraj besjede otac Masal završio je poznatim riječima: „Slava Bogu na visinama, a na zemlji mir među ljudima i dobra volja“.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-4

Poslije večernjeg bogosluženja na unaprijed pripremljenu vatru obavljeno je nalaganje badnjaka koje su iz Crkve ponijeli načelnik opštine Milorad Jagodić, predsjednik Crkvenog odbora Boriša Obradović i omladinac Stefan Ikonić.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-5

Iako je Badnje veče proteklo u izuzetno hladnom vremenu sa temperaturom od minus 10 i više stepeni Celzijusa, u porti Crkve okupio se veći broj vjernika. Grijala ih je vatra na kojoj su dogoorjevali badnjaci i folkloristi KUD „Sretenja“, koje već više od 10 godina radi pri Crkvenoj opštini Rogatica, koji su vjerovatno prvi put umjesto u narodnoj nošnji, zbog hladnog vremena, igrali i pjevali u svojoj, toploj, zimskoj garderobi.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-6

Bilo je i kuvanog vina kojim su se poslužili i neki koji su ga, kako rekoše, prvi put u životu probali.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-7

Večernjim bogosluženjem u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, nalaganjem badnjaka, kuvanim vinom i prigodnim narodnim veseljem Badnje veče obilježila je i Srpska pravoslavna opština Borike.

badnje-vece-u-rogatici-i-borikama-8

Domaćin je bio jerej Njegoislav Jelisić.