Obilježen Dan Republike Srpske u Rogatici

11.01.2017.

dan-rs-u-rogatici-2

OTADŽBINA SE BRANI PJESMOM I IGROM

ROGATICA – Zajedničkim programom učenika Osnovne škole „Sveti Sava“ i Srednjoškolskog centra „27. januar“, u Rogatici je večeras obilježen Dan Republike i 25. rođendan Srpske.

dan-rs-u-rogatici-1

U sali gradskog bioskopa pred više desetina mladih i ostalih građana program je otvoren Himnom Republike Srpske, a zatim je prisutne pozdravila direktorka Osnovne škole Snežana Pjevčević koja je, uz ostalo, istakla da je cilj ovog druženja učenika da se uz rođendan Republike oda pošta svim koji su uzidali živote u njene temelje i da se skrene pažnja ovim mlaidm koji nastavljaju da grade Srpsku da ne zaborave njihov doprinos, ali i da njeguju srpski jezik i pismo i čuvaju svoju tradiciju.

dan-rs-u-rogatici-3

Na početku programa predstavili su se učenici prvih razreda osnovne škole sa nekoliko prigodnih recitacija. A onda, došla je pjesma „Za ljepšu Srpsku“ koju je uz podršku hora Osnovne škole otpjevao učenik Darko Karlić.

dan-rs-u-rogatici-4

I tako redom, smjenjivale su se recitacije, folklorne koreografije u izvođenju članova KUD Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“ i ponovo recitacije. Čula se pjesma „Moja domovina“ i „Moja otadžbina“. Tu su i stihovi pjesme Đure Jakšića „Otadžbina“, Dobrice Erića „Prkosna pjesma“. Nisu izostale ni gusle, a komoziciju „Jesenji san“ na harmonici izveo je Igor Ilić, sve učenici osnovne škole.

dan-rs-u-rogatici-5

Posebno pozdravljena bila je recitacija pjesme „Rađajte srpkinje majke“ uz poruku – što se zaljulja više kolijevki više će se ojačati stubovi Republike Srpske i zato majke Srpkije rađajte i ne pitajte kako. Pogledajte ovu večerašnju mladost i znaćete zašto.

dan-rs-u-rogatici-6

Na završetku programa koji je ujedinio mladost, ljepotu, pjesmu i igru upućena je još jedna čestitka za rođendan Republike i 25-godišnjicu njenog bitisanja.