Rastko Kostović pobjednik u plivanju za Časni krst (VIDEO)

19.01.2017.
Foto: TO Višegrad

Foto: TO Višegrad

VIŠEGRAD – Rastko Kostović iz Foče pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra.

“Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji, rijeka Drina je bila hladna, ali mi je bilo zadovoljstvo da učestvujem”, rekao je Kostović.

On kaže da se na ovaj način poštuje pravoslavna baština i da će i narednih godina nastaviti sa ovom tradicijom.

Pobjedniku i svim učesnicima prigodne darove je uručio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je čestitao svim učesnicima na smjelosti i hrabrosti da plivaju na ovaj veliki hrišćanski praznik.

“Drago mi je da je odziv učesnika veliki i da imamo učesnike iz Republike Srpske, Srbije i sa Kosova”, dodao je Đurević.

Učesnik Siniša Drinčić iz Sokoca zahvalio je organizatorima na dobro organizovanoj manifestaciji.

“Ovdje sam prvi put, Drina je bila hladna i mnogo hladnija nego na drugim rijekama na kojima sam plivao”, rekao je Drinčić.

Jerej Dragan Vukotić podsjetio je na značaj praznovanja Bogojavljenja, navodeći da je prije skoro dvije hiljade godina narod dolazio na rijeku Jordan da vidi Jovana Krstitelja koji je krštavao ljude vodom i govorio “Pokajte se, jer se približi Carstvo nebesko”.

“Ovo je sedmo tradicionalno takmičenje, koje se održava na rijeci Drini, srpskom Jordanu”, dodao je Vukotić.

On je istakao da su učesnici Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Drini u Višegradu bili iz Višegrada, Foče, Sokoca, iz Rudog, Novog Sada, Valjeva i Kosvske Mitrovice.

Ovoj vjerskoj manifestaciji prethodilo je osveštanje vode iz rijeke Drine.

Organizatori plivanja za Časni krst bili su i ove godine Pravoslavna crkvena opštine Višegrad i opština Višegrad.

U organizaciji su pomogli članovi Spasilačkog kluba “Volf” iz Foče, pripadnici Civilne zaštite, Doma zdravlja i policijske stanice Višegrad.