Apel za spašavanje kule u Žepi – Nije kasno, a moglo bi biti

25.02.2017.

rogatica-redzep-pasina-kula-ceka-neimare

ROGATICA – Kao što Višegrad ima veletovsku, Rogatica ima žepsku kulu iz otprilike istog vremena nastajanja – 17. vijeka ili nešto kasnije.

– Razlika je i u tome, kazuje predsjednik Mjesne zajednice Žepa Nermin Omanović, što je o veletovskoj kuli pasao nobelovac Ivo Andrić, ali zato je naša, žepska, u dobro boljem stanju, na jednoj strani, i što je najvažnije ona je kao kulturno-istorijska građevina 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom u BiH i stavljena pod zaštitu države i uz poznati most na Žepi, srednjovjekovni grtad Vratar sa poznatim valikom i malom Kraljevskom stolicom i veći broj stećaka kao srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika čini jedinstvenu turističku ponudu ovog kraja rogatičke opštine na drugoj stzrani.

rogatica-kraljeva-stolica-na-vrataru

Tačnih podataka o njenoj izgradnji, dodaje Omanović, nema. Neki naučnici pretpostavljaju da potiče iz 17. vijeka i da ju je gradio izvjesni Redžep-paša sa višestrukom namjenom. Uz ostalo ima podrumsku, prizemnu i posljednju etažu na kojoj je kupola sa krovom.

U podrumskoj etaži, po svemu sudeći, bio je zatvor sa zidom od 1,10 metara širine.

Na prizemnoj etaži je ulaz u kulu sa istočne strane i vratima širine 0,70h1,39 metara. Sa južne strane su tri puškarnice sa debljinom kamenih zidova od oko 90 centimetara.

Sa južne strane posljednje etaže je doskat koji je za 1,20 metara izbačen iz vertikalne ravni zida. Tu su i prozori dimenzije 47h74 centimetra sa željeznim demirima i ostaci kamina sa ložištem širine jedan metar i kamenim dimnjakom visine 5 metara.

Kula je pokrivena kamenom kupolom na kojoj je bio drverni krov, koji je nažalost izgorio sa međukatnom krovnom konstrukcijom u posljednjem ratu.

rogatica-dio-sanacije-mosta-na-zepi2

Na viševjekovnom putu od izgradnje do današnjih dana kula je dijelila sudbinu kraja i naroda sa kojim je živjela svoj građevinski vijek.

Istorijski podaci govore da je gorjela najmanje dva puta. Prvo gorenje bilo je tokom Drugog svjetskog, a drugo posljednjeg rata.

Poslije prvog gorenja obnovljena je 1969. godine kada su uz ostalo izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi i sanirana oštećenja od podrumskih prostorije do krovne kupole i dimnjaka sa krovopokrivačem od drenih dasaka-šindre.

rogatica-detalj-iz-zepe

Nažalost, sve je to stradalo u posljednjem ratu. Ali, ipak „stara dama“ se na da. Iako bez krovne zaštite, još nisu vidljive pukotine koje bi je konstruktivno mogle ugroziti.

– To ipak neće moći još dugo potrajati, kazuju u Žepi. Nermin Omanović kao predsjednik Mjesne zajednice, reče da je po kupoli već izrastao debeli sloj samonikle vegetacije koja uz vlagu i druge atmosferske promjene ugrožava konstrukciju kupole a time i cijelu građevinu.

– Zato smo se mi iz Žepe, uz podršku opštinskog organa u Rogatici, obratili Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na čelu sa gospođom Srebrenkom Golić i Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, da po mogućnosti, čim prije nađu načina da se spasi kula u Žepi. Ona je još „jaka“, ali pitanje dokle? Zub vremena je nemilosrdan. Razara i znatno mlađe građevine, reče Omanović.

Odgovora još nema, ali u Žepi se nadaju da ova godine neće proći bez da i njihovu kulu u istoimenom zaseoku sela Žepa ne posjete neimari. Za to još nije kasno, ali bi moglo biti, poručuju iz ovog sela.