Bog naš je Bog živih a ne mrtvih

18.02.2017.

Crkva hram u Cajnicu

ČAJNIČE – Sveta Pravoslavna crkva uči nas da se sjećmo svojih pokojnika, da ih pominjemo u molitvama, da činimo dobra djela i prislužujemo svjeće voštanice za pokoj njihovih duša.

Umrlima je najpotrebnija naša molitva. Pored subote koja je posvećena umrlima. Crkva je ustanovila i zadušnice. To su zimske zadušnice ili pred Časni post, Zadušnice u mesopusnu subotu, duhovske zadušnice, pred Trojčindan, Miholjske zadušnice pred Miholjdan i Mitrovske subota pred Svetog Dimitrija. Umrlih se sjećamo i na pobusani ponedjeljak, druge treće i četvrte subote Velikoga posta, a kod pravoslavnih srba još se na Markovdan čine parastosi i pomeni za umrle.

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, osvještana je praksa da se uoči Zadušnica čini parastos kada vjernici pripremaju kuvano žito ili panajiju, to stoga što oni koji idu na udaljena groblja po selima ujutro rano odlaze da odnesu žito i okade grobove. Na dan Zadušnica posle upokojene Liturgije daje se opšti parastos za sve umrle, a potom na mjesnim grobljima čini se pomen gdje sveštenik preliva vinom grobove i moli se za duše pokojnika. Naš narod kaže poslije smrti nema pokajanja.

„Bog naš je Bog živih a ne mrtvih. Mi pravoslavni hrišćani vjerujemo u zagrobni život. Ljubav prema našim srodnicima ne prestaje ni posle njihovog predstavljenja. Čovjek je stvoren da svojom dušom i tjelom postane besmrtno biće. Zato se molimo Vaskrsnom Hristu za duše svojih srodnika i pokojnika, da im vaskrsli Hristos podari carstvo nebesko i vječni život“-rekao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

Danas na zadušnicama u Čajničkom kraju, na svim grobljima vjernici su izašli da prisluže svijeće, okade grobove i pomole se Bogu za duše svojih pokojnika.