Legenda Čivči Brda i dalje živi

23.02.2017.

Ploca na Civci Brdu

ČAJNIČE – Čivči Brdo, kod Čajniča, visoko 1.324 metra, jedna je od najznačajnijih legendi ovog kraja – prema predanju, na njegovom platou postoje dvije ljekovite lokve jajolikog oblika u koje voda ne dotiče niti iz njih ističe, a uvijek je čista.

Prema legendi, koja se prenosi sa koljena na koljeno, sa tog brda skočio je Marko Kraljević na svom konju Šarcu i preletio u selo Ždrijelo.

Na brdu se nalazi kamena ploča na kojoj su, kaže legenda, utisnuti otisci konjskih kopita, kao i stopalo ovog narodnog junaka.

Starosjedilac iz Čajniča Nebojša Krnojilac objašnjava da se na tom mjestu “nalaze otisci donje potkoljenice konja zajedno sa kopitom” koja je utisnuta u kamen, kao i “stopa Marka Kraljevića”.

Narod vjeruje da i crvene mrlje potiču od krvi junaka i njegovog konja.

Čivči Brdo kod Čajniča

Na platou Čivči brda nalaze se dvije lokve jajolikog oblika oko četiri metra širine i oko 50 centimetara dubine, u koje voda ne dotiče niti iz njih ističe, a uvijek je čista. Po predanju izuzetno su ljekovite.

Jedna za kožne bolesti, a druga za vid i za žene koje nemaju poroda. Do lokvi se može doći iz više pravaca pješke, a terenskim vozilom iz pravca Vučijih jama.

U samom podnožju nalazi se stijena koja liči na nadgrobni spomenik, kod koje su dolazile starije žene za vrijeme velikih suša, zalivale je vodom i dozivale utopljenika da im pošalje kišu.

Svoju ljubav prema Čivči Brdu stanovnici su između dva svjetska rata iskazali tako što su noseći kamenje u dužini od sto metara ispisali “Živio kralj” i zatim krečom ofarbali parolu.