Od „plavog jezika“ na području Foče uginulo 1.530 ovaca

01.02.2017.
Ovce

Foto ilustracija

FOČA – Od bolesti plavog jezika na području opštine Foča u toku prošle godine uginulo je 1.530 ovaca, podaci su opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Kako nam je rečeno u ovom odjeljenju, štetu je prijavio 261 poljoprivrednik iz Foče.

Na osnovu pojedinačnih zahtjeva za odštetu, sastavljen je spisak svih oštećenih gazdinstava koji je proslijeđen Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odakle se još čeka povratna informacija koliko će novca na ime odštete biti isplaćeno fočanskim farmerima.

Virusno oboljenje koje prenose komarci, a kojem su pogodovali vremenski uslovi sa velikom vlažnošću i sparinom, te čestim smjenama sunca i kiše, pojavilo se prošlog ljeta u više opština Srpske i Federacije BiH, a najteže posljedice ostavilo je u Foči.

Stada ovaca su desetkovana, a stočari su imali i velike troškove liječenja, koje najčešće nije davalo željene rezultate.

Ova grana poljoprivrede ozbiljno je uzdrmana i njen opstanak u Foči dovoden je u pitanje, pa će dosta toga zavisiti od mjera nadležnih institucija, odnosno od toga koliko će štete biti nadoknađeno i da li će se uspjeti obezbijediti sredstva za vakcinaciju, kojom bi se ovoj strašnoj bolesti, koja dolaskom toplijih dana može ponovo da se aktivira, stalo u kraj.