Potpisan protokol o saradnji opština Čajetina i Višegrad

24.02.2017.

visegrad-cajetina-saradnja

VIŠEGRAD – Protokol o saradnji između opština Čajetina u Srbiji i Višegrad u Republici Srpskoj potpisan je danas na štandu Turističke organizacije Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Sporazum o saradnji potpisali su predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je rekao da je sporazum veliki događaj za Višegrad jer znači nastavak saradnje u kulturi, sportu i drugim oblastima.

„Dosadašnja saradnja je bila na visokom nivou, ali očekujem da ona bude još veća jer smo mi susjedne opštine i treba da zajedno stvaramo bolje i ljepše uslove u turističkom i svakom drugom smislu i da njegujemo prave susjedske odnose“, istakao je Đurević.

On je rekao da Višegrad turistima može da ponudi mnogo, a da su najatraktivnije lokacije Andrićgrad i višegradska ćuprija, te brojni spomenici kulture.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da je potpisan značajan sporazum i između Turističke organizacije zapadne Srbije i Turističke organizacije Višegrad.

„Naša dugogodišnja saradnja krunisana je ovim sporazumom. Naš zajednički proizvod je `Čarobni turistički krug` koji podrazumjeva voz `ćiro` i našu priridnu ljepoticu rijeku Drinu, koja dovodi turiste brodom od Perućca do Višegrada“, dodala je Todorovićeva.

Ona je istakla da je Andrićgrad pružio nove mogućnosti za turiste koji dolaze sa svih strana, a prema procjenama u prošloj godini je bilo više od 250.000 turista.

Todorovićeva je dodala da turizam ne poznaje granice ni među ljudima, ni među religijama, te da želja ljudi da dođu u Višegrad prevazilazi sve prepreke.

Stamatović je rekao da je na ovom primjeru pokazano da granice ne postoje i da turistički radnici teže da se povezuju međusobno i da se turistički potencijali unapređuju.

On je dodao da turizam posljednjih godina naglo napreduje, te da se mora nastupati jedinstveno i širiti turističke potencijale.

„Veliki broj turista koji dolaze na Zlatibor, odlaze u Višegrad na jednodnevne i višednevne izlete i ovo će biti početak veće saradnje, uz mogućnost da nas razumeju nadležne institucije da mi moramo nastupati kao jedinstveno tržište, a da manje promovišemo strane aranžmane“, rekao je Stamatović.

Direktor Turističke organizacije zapadne Srbije Miroslav Rađen rekao je da je saradnja sa Višegradom bila dobra i ranije jer se taj grad doživljava kao sastavni dio regije.

„Veliki broj turista posjećuje Višegrad jer do Višegrada turisti mogu da promijene tri prevozna sredstva, voz, autobus i brod i to je prelijepo“, dodao je Rađen.

On je naveo da postoje najave brojnih turista koji planiraju da obiđu „Čarobni turistički krug“.