Sastanak na višegradskoj ćupriji 2. marta

24.02.2017.

mladen-djurevic

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je Srni da je za 2. mart zakazan sastanak predstavnika ove opštine sa predstavnicima Uneska, Turske, Republike Srpske i stručnjacima zbog loše urađene rekonstrukcije ćuprije na Drini.

Đurević je rekao da je sastanak zakazan na inicijativu opštine Višegrad, te da će početi na ćupriji u 13.00 časova, a potom u 14.00 časova biti nastavljen u hotelu “Višegrad”.

“Pozvali smo predstavnike turske ambasade, turske agencije `Tike`, nadzornih organa turskih, ali i Republike Srpske iz Banjaluke, te predstavnike Uneska i Zavoda za zaštitu spomenika, kao i predstavnike opštine na ponovni sastanak da vidimo šta nam je raditi dalje”, rekao je Đurević u Beogradu, gdje je na Sajmu turizma prisustvovao promociji Višegrada.

On je istakao da projekat rekonstrukcije mosta nije ispoštovan u mjeri kako je trebalo da bude, da je mnogo novca uloženo, a to se na mostu i oko njega ne vidi.

“Urađena je samo neka šminka, a trebalo je da glavni dio projekta bude sanacija stubova na mostu. Ali, to nije urađeno kako treba”, rekao je Đurević, pojašnjavajući da je zbog dizanja korita Drine oko mosta, smanjena propusna moć vode, pa bi u slučaju velikih voda, most došao u opasnost.

Kao primjer loše urađenog posla na rekonstrukciji ćuprije, Đurević je naveo da je trava koja je bujala po ćupriji i dalje ostala da raste, a trebalo je da bude uklonjena, da je nova postavljena kamena kaldrma već tokom ove zime počela da se kruni i raspada, kao i da su zelene površine oko mosta bez sistema za navodnjavanje.

“Naše komunalno preduzeće nije u stanju da ljeti održava tolike površine, a kada se ta trava osuši, mi ćemo biti krivi što se suši. Ima tu još niz problema oko rasvjete na ćupriji, koja ne radi od dana kada su napustili gradilište. Mi smo apelovali da se to riješi, a nikakav odgovor nismo dobili”, rekao je on.

Đurević je dodao da, s druge strane, rasvjeta oko mosta, kada ljudi ćupriju prelaze po mraku, direktno bije u oči, što su sve sitnice koje građanima smetaju.

Govoreći o turističkoj ponudi Višegrada, on je rekao da je glavni potencijal ove opštine ćuprija u turističkom smislu, a poslije nje nezaobilazni Andrićgrad, koji čine jednu cjelinu, koja šalje lijepu sliku u svijet.

On je podsjetio da Višegrad ima i rijeke Drinu i Rzav, a tu je i banja Vilina vlas i sve ostale prirodne ljepote kojima opština raspolaže.

Što se tiče zajedničkog projekta Republike Srpske i Srbije, on je podsjetio da se “brzu cestu” koja bi trebalo da dođe iz Srbije do granice u Vardištu u Mokroj Gori, a potom bi išla dalje preko Višegrada, Rogatice i Sokoca do Pala.

“Mi se radujemo tom projektu, jer putevi su od velikoj značaja kako za turizam, tako i za privredu svake opštine. Do sada je praksa bila da ljudi, kada putuju ljeti na more ili zimi na Jahorinu, stanu pored višegradske ćuprije i slikaju se i nastave dalje. Ali, od kako je izgrađen Andrićgrad, to se promijenilo, pa turisti ostaju više dana u Višegradu”, dodao je Đurević.